UPOZORENJE LEKARA - Ovo POVRĆE podstiče stvaranje ČVORIĆA na ŠTITNOJ ŽLEZDI, a smatramo ga izuzetno zdravim
Obratite pažnju, obavezno se mora termički obraditi!
Ukoliko često jedemo sveže povrće poput kelja, prokelja, brokolija, karfiola, kelerabe, blitve ili spanaća, možemo ozbiljno da ugrozimo svoje zdravlje i pokrenemo stvaranje čvorića na štitastoj žlezdi.
Ovaj podatak mnogi ne znaju, pa često baš ove vrste povrća ubacuju u popularne smutije praveći tako veliku grešku, i dovodeći zdravlje svoje štitaste žlezde u opasnost.
Siguran ZNAK da NEŠTO NIJE U REDU sa vašim CREVIMA - Ukoliko vam stolica izgleda ovako, odmah se OBRATITE LEKARU
Pomaže kod PROBAVNIH i problema sa BUBREZIMA - Idealna užina u toku JESENI, NE GOJI, puna je vitamina i minerala
Dovoljno je da se povrće termički obradi na pari
A kako je najbolje spremiti kelj, prokelj, brokoli, karfiol, kelerabu, blitvu i spanać da bi se uništili negativni sastojci, odgovor je dala prof. dr Vesnu Dimitrijević Srećković, endokrinolog.
– Kelj, prokelj, brokoli, karfiol, keleraba, blitva i spanać sadrže strumogene supstance koje mogu da pokrenu stvaranje čvorova na štitastoj žlezdi. Dovoljno je da se ovo povrće termički obradi nekoliko minuta na pari i te strumogene supstance će nestati – kaže prof. dr Dimitrijević Srećković.
Šta su čvorići na štitastoj žlezdi?
Nodusi ili čvorići na štitastoj žlezdi su najčešće dobroćudni i ne izazivaju poremećaje. Međutim, pojava tvrde izrasline, posebno ako je fiksirana za okolno tkivo, pobuđuje sumnju na malignitet. Žene su generalno sklonije stvaranju čvorova (baš kao i ostalim oboljenjima štitaste žlezde) zbog njihovog "hormonskog komponovanja".