УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА - Ово ПОВРЋЕ подстиче стварање ЧВОРИЋА на ШТИТНОЈ ЖЛЕЗДИ, а сматрамо га изузетно здравим
Обратите пажњу, обавезно се мора термички обрадити!
Уколико често једемо свеже поврће попут кеља, прокеља, броколија, карфиола, келерабе, блитве или спанаћа, можемо озбиљно да угрозимо своје здравље и покренемо стварање чворића на штитастој жлезди.
Овај податак многи не знају, па често баш ове врсте поврћа убацују у популарне смутије правећи тако велику грешку, и доводећи здравље своје штитасте жлезде у опасност.
Сигуран ЗНАК да НЕШТО НИЈЕ У РЕДУ са вашим ЦРЕВИМА - Уколико вам столица изгледа овако, одмах се ОБРАТИТЕ ЛЕКАРУ
Помаже код ПРОБАВНИХ и проблема са БУБРЕЗИМА - Идеална ужина у току ЈЕСЕНИ, НЕ ГОЈИ, пуна је витамина и минерала
Довољно је да се поврће термички обради на пари
А како је најбоље спремити кељ, прокељ, броколи, карфиол, келерабу, блитву и спанаћ да би се уништили негативни састојци, одговор је дала проф. др Весну Димитријевић Срећковић, ендокринолог.
– Кељ, прокељ, броколи, карфиол, келераба, блитва и спанаћ садрже струмогене супстанце које могу да покрену стварање чворова на штитастој жлезди. Довољно је да се ово поврће термички обради неколико минута на пари и те струмогене супстанце ће нестати – каже проф. др Димитријевић Срећковић.
Шта су чворићи на штитастој жлезди?
Нодуси или чворићи на штитастој жлезди су најчешће доброћудни и не изазивају поремећаје. Међутим, појава тврде израслине, посебно ако је фиксирана за околно ткиво, побуђује сумњу на малигнитет. Жене су генерално склоније стварању чворова (баш као и осталим обољењима штитасте жлезде) због њиховог "хормонског компоновања".