Svi smatraju da je zdrava, ali ova HRANA može ozbiljno da ugrozi JETRU - mnogi je SVAKODNEVNO koriste!
Ko bi rekao...
Da li znate da voće može da uzrokuje bolesti jetre? Ove namirnice koju preporučuju svi dijetolozi i lekari i koje se generalno smatraju zdravom, sadrže ugljene hidrate, glukozu i fruktozu.
Upravo tu leži opasnost. Ako se konzumiraju u velikim količinama, ovo poslednje može da dovede do bolesti masne jetre (nealkoholne).
"Alo ŽENO!" Karleuša objavila PROVOKATIVNU fotografiju, usledila OSUDA FANOVA! Šok PITANJE, nije ga očekivala
NEPREPOZNATLJIV: Bio je najsimpatičniji član "Prijatelja", a sada se potpuno DEFORMISAO! (FOTO)
RADI MU OVO KADA ZASPI: Devojka otkrila TRIK kojim se poslužila da MUŠKARAC postane ZAVISTAN od nje
- Na primer, jabuke sadrže više fruktoze, dok kod kajsija preovladava glukoza - rekla je nutricionistkinja Eli Kriger.
Kriger kaže da je ovaj problem moguće izbeći ako se povede računa o tome u koje doba dana se voće uzima, kao i u kojoj količini. Pa tako je preporuka da se uzima u prepodnevnim časovima kada nam je metabolizam brži, kada bolje varimo hranu i organizam "razlaže" glukozu i fruktozu..
Ona je i objasnila da se glukoza reguliše insulinom, nakon čega se pretvara u zalihe energije i masti. Evo šta se zapravo dešava: kada unesemo voće, odnosno fruktozu u organizam ona se prvo skladišti u jetri, ali ne i u mišićima. Čim se zalihe glikogena u jetri popune, sav višak se pretvara u mast, a to je ono što predstavlja najveći rizik za razvoj bolesti masne jetre.
Pa tako, način da se ovo spreči i na neki naučin neutrališe negativno svojstvo voće jeste da se konzumira sa drugom hranom. Proteini će pomoći da se spreči oboljenje jetre.