Kurkuma OPORAVLJA ORGANIZAM, ali je morate PRIPREMATI u kombinaciji sa ovim začinima
Sigurno ih već imate u kuhinji...
Kurkuma je zapravo jedan od najzdravijih začina koji možete svakodnevno koristiti, kako u pripremi raznih jela jer poboljšava ukus i izgled, ali i doprinosi većoj nutritivnoj vrenosti jela, tako i u pripremi detoks napitaka.
Danas vam predstavljamo najbolji način kako da pripremite napitak od kurkume, tako da on čisti ceo organizam.
Koliko je ŠTETNO SEDETI PREKRŠTENIH NOGU? Utiče čak na PET ZDRAVSTVENIH PROBLEMA, a lekari savetuju alternativu!
SINDROM STIDLJIVOG CREVA: Povratak u kancelariju nakon rada od kuće i jedan veliki problem: Mislite da ste sami u ovome, ali to je DALEKO OD ISTINE!
Evo kako je najbolje konzumirati ga.
Pomešajte četvrtinu čajne kašičice kurkume s polovinom čajne kašičice maslinovog ulja. U to dodajte veći prstohvat svežeg samlevenog crnog bibera. Ta tri sastojka pomešajte u šoljicu. Možete ovu smesu konzumirati samu, ali je i dodavati raznim jelima, supama i salatama. Samo pripazite da ako ih koristite u kuvanim jelima, da ove sastojke ne prokuvate previše, već da ih dodate na samom kraju. Ako ih konzumirate same, pomešajte ih s malo vode.
Popularan je i čaj od kurkume:
1 šoljica tople (ne vruće) vode, četvrtina čajne kašičice kurkume; sok od pola limuna; prstohvat cimeta, 1/8 čajne kašičice meda; kašičica kokosovog ulja.
Priprema: Nakon što zagrejete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašičicu kokosovog ulja i dobro promešajte. Kurkuma će se smesta spustiti na dno šoljice, tako da i dalje nastavite mešati vodu dok pijete i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.
Dodavanje kurkume kod kuvanja je vrlo popularno i praktično jer ona daje lepu žutu boju, a nema ukus koji preuzima aromu jela. Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, sosove, kus kus, krompir, palačinke, kolače… Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 kašičica kurkume. Nemojte preterati, jer će jelo imati previše intenzivan miris.
Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njena lekovita svojstva.