Treba im 30.000 radnika: Kuvari, konobari, spremačice mogu NA OVOM MESTU naći posao, zarada do 2.000 EVRA
Trbuhom za kruhom u planine
Radna snaga s Jadrana seli se u Alpe. Turistička je sezona pri kraju a kuvare, konobare, spremačice već traže Austrijanci da bi ih zaposlili na skijalištima. Potrebno im je, procenjuje se, negde oko 30.000.
Što ste radili, radili ste! Stanovnici OVE evropske zemlje idu u penziju MNOGO RANIJE
HOROR PRIČA: Mirko je hteo da izda stan za 200 evra, a na oglas su mu se javili PODSTANARI IZ PAKLA
Od ulaska Hrvatske u EU više od 34.000 Hrvata zatražilo radne dozvole u Austriji
Hrvatski radnici do 2020. godine nemaju slobodan pristup austrijskom tržištu rada, pa je potrebno za zapošljavanje dobiti radnu dozvolu, na šta se čeka neko vreme.
Kada je u pitanju deficitarna radna snaga u ugostiteljstvu – to ide prilično brzo, zapravo čim poslodavac pokaže interes za zapošljavanje radnika iz inostranstva. Od ulaska Hrvatske u EU više od 34.000 Hrvata zatražilo je radne dozvole u Austriji, što nije ni čudno kad se zna da su plate radnicima za iste poslove koje obavljaju u Hrvatskoj tamo u proseku dva puta veće.
- Potražnja za radnicima ovih profila jako je velika. Raspisani su konkursi za profesionalce – kvalifikovane kuvare, fizioterapeute, masere, kozmetičarke, a što se tiče konobara i spremačica, tu dokazi o stručnoj spremi nemaju presudnu ulogu, ali svakako treba barem poznavati nemački jezik - kaže Aleksandara Bertelt iz Pule, preko koje će radnici i ove godine trbuhom za kruhom u planine.
- Najviše je potražnje za radnom snagom u Salzburgu, Tirolu i Vorarlbergu, a manje u Koruškoj ili južnom delu Štajerske, gde gosti dolaze zbog jezera, a ne radi skijanja pa se tamo glavna turistička sezona odvija leti. Interesantno je da se potreba za radnicima u turizmu u Austriji zimi i leti izjednačila, što je trend poslednjih godina. Radi se šest dana u nedelji, 54 sata, a slobodan dan poslodavci daju radnicima po dogovoru - kaže ona.
Visina plata zavisi od mnogočega: od iskustva radnika i kategoriji objekta, jer nije isto je li u pitanju luksuzni hotel ili smeštaj s tri zvezdice, i na kraju – najvažnije je o kojoj se poziciji i nivou odgovornosti radi – pomoćnom kuvaru ili nekom ko je jedan od glavnih ili njegovih zamenika u kuhinji.
Ipak, neki je prosek od 1.600 evra do 2.000 evra, s tim da su radnicima osigurani hrana i smeštaj, a njihov angažman traje šest meseci od prvog novembra do kraja aprila, kaže Bertelt.
Poznavanje nemačkog jezika do nivoa B1 važno je za one koji više komuniciraju s gostima – na primere, za konobare – drugi kandidati mogu govoriti jezik do mere da im je to dovoljno da se snađu u komunikaciji.
- Konobari mogu jako dobro zaraditi i od bakšiša. U principu, ljudi odu gore šest meseci, dobro zarade, a malo potroše jer su im hrana i smeštaj osigurani, a kako rade šest dana nedeljno, zapravo nemaju ni vremena potrošiti ono što su dobili. Mnogi to iskoriste da nauče ili unaprede znanje jezika i steknu dodatna znanja, veštine, što će im poslužiti u traženju nekog boljeg posla - kaže Bertelt.