MESO JE SVE JEFTINIJE, ŠTA SE KRIJE IZA CELE PRIČE? Za praznike će svinjetina i jagnjetina biti na MINIMUMU
Iako pamtimo praksu da se za 1. maj meso kupovalo i po nekoliko dana ranije jer trgovci uoči samog praznika, zbog povećane tražnje, povećaju i cenu, ove godine praksa bi mogla da bude drugačija.
I neće samo razlog biti manja tražnja, već generalno niže cene mesa. Jagnjetina je već sada na minimumu i njena cena više ne "odskače" toliko od drugih vrsta mesa. Svinjetinа i piletina takođe drže cenu koja je ne tako davno znala biti i mnogo veća, i jedino bi se za junetinu moglo reći da drži cenu.
KOJIM I KAKVIM PUTEVIMA ĆEMO IĆI NA MORE: Do Grčke skoro sve vreme brzom deonicom, lepe vesti za one koji idu u Crnu Goru
VLADA SRBIJE POSTIGLA KOMPROMIS SA FRILENSERIMA! Poznato šta je dogovoreno sa "radnicima na internetu"
SRBIJA NASTAVLJA DA NIŽE USPEHE! Vučić nakon sastanka sa MMF: "Ostvaren jedan od najboljih rezultata"
Cene mesa u domaćim trgovinama su u padu već duže vreme, a stanje se po procenama stručnjaka neće mnogo popraviti ni za predstojeće praznike. Pad tražnje na veliko doveo je i do pada cena u mesarama, a zatvoreni ugostiteljski objekti koji su povukli mnogo drugih zatvaranja nesumnjivo su kumovali da se mesecima u takvom odnosu ponude i tražnje na tržištu ništa i ne promeni.
Cena svinjskog mesa je sa 500 dinara za kilogram buta pala na 440 do 460, ali se na akcijama može naći i za 370 dinara. Jagnjeće meso takođe beleži pad cene od 50 dinara u proseku, pa i više, i najčešće se prodaje za 600 dinara kilogram. Piletina je i dalje najpovoljnija i ima nižu cenu zbog velike ponude, nego što smo navikli ranijih godina. Kilogram junetine istovremeno se prodaje po oko 750 dinara za but i oko 550 dinara za rebra, i to je neka cena koju kupci plaćaju već duže vreme.
- Mesari, prerađivači i trgovci su uvideli da je ovo, sa ovakvom ponudom i tako niskim prometom, jednostavno neodrživo stanje i morali su umanje maržu između njih i proizvođača i konačno da snize cene. Naravno, to potrošača stavlja u povoljniji položaj – kaže za “Blic” Radosav Vujić, doktor stočarstva iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.
A ocene su i da će predstojeći praznici teško da promene cenovnike. Trgovci bi samo mogli da se međusobno takmiče u kvalitetu i ponudi, a cene bi mogle da ostanu iste.
- Sve ovo pokazuje koliko je pandemija korona virusa zadala ozbiljne udarce stočarstvu. Ne rade restorani, kafane i hoteli, nema proslava i sve je to dovelo do survavanja cena. Ne verujem da će se situacija ni sa prodajom ni sa cenama, s obzirom na restriktivne epidemiološke mere koje važe, popraviti za Vaskrs i Đurđevdan - kažu nam u jednoj mesari koja prodaje i na veliko.
Inače, cena svinjskog mesa koje je najzastupljenije u prodaji, pada i širom Evrope još od prošlog leta. Naime, zaraza korona virusom pogodila je u najvećoj meri radnike u najvećim nemačkim i holandskim klanicama, zbog čega je i najveći kupac Kina prekinula da uvozi meso iz ovih zemalja.
Cene svinjetine u EU zbog toga je na godišnjem nivou pala za 9,5 odsto, a procene agroekonomista su da bi pad u narednom periodu mogao da bude daleko veći zbog ograničenog prometa i kupovine u većini država.