Čokolada masnija od maslaca?
Pogledajte koje sve namirnice imaju više masti od maslaca.
Maslac je od pamtiveka na "lošem glasu", jer sadrži visok nivo zasićenih masnih kiselina, prouzrokujući hipertenzuju i visok holesterol u krvi. Međutim, iznenadićete se kada saznate šta je to opasnije od maslaca.
Kokosovo ulje. U samo jednoj kašičici ovog ulja nalazi se 11,8 grama masnih kiselina, i tako se kategoriše rekordom u grupi namirnica sa visokim nivoom zasićenih masti. Lekari savetuju suncokretovo ili maslinovo, zdraviji su.
Pročitajte i:
Da li je bademovo mleko adekvatna zamena za kravlje?
Crna čokolada pomaže starijim ljudima da lakše hodaju
Mleko sa smanjenom količinom masnoće. Poznato nam je da je mleko bogato mašću, čak i ono od 2% masti narušava zdravlje. U 200 ml ovog mleka nalazi se oko 3% zasićenih masnih kiselina.
Maslac od kikirikija. Od običnog maslaca, masniji je onaj od kikirikija. U dve kašike smešteno je 3 do 4 grama zasićenih masnih kiselina, piše portal zadovoljna.hr.
Tamna čokolada. Pokušajte da se suzdržite prilikom naleta želje za čokoladom, jer samo 30 grama tamne čokolade sadrži 6 grama masnih kiselina, odnosno duplo više nego običan maslac.