Kako RAZVUĆI DOMAĆE KORE za pitu preko stola - Objašnjeno KORAK PO KORAK, ovako ne može da ne uspe
Samo testo je jednostavno i posno, pa ga možete koristiti za najrazličitija punjenja
Ovaj klasični element domaće kuhinje simbolizuje veštinu i strpljenje, i donosi poseban ukus i teksturu koji se teško mogu uporediti s kupovnim varijantama.
Proces izrade domaćih kora za pitu je umetnost koja zahteva preciznost i osećaj. Počinje odabiranjem odgovarajućih sastojaka, gde kvalitet brašna i vrsta masnoće igraju ključnu ulogu.
Sastojci: 450 g brašna, 250-300 mlake vode, malo soli.
Nadev: 150 g sira, 2 jaja, malo kisele vode, malo praška za pecivo (nije obavezno).
Priprema: Umesiti testo od brašna, vode i soli da bude glatko. Pokriti ga i ostaviti 20-30 minuta da naraste.
Raširiti stonjak na sto, malo ga pobrašnjaviti pa razvući testo oklagijom 30-40 cm i dobro ga nauljiti i utapkati rukama. Ostaviti testo još 10 minuta da stoji. Ruke namazati uljem pa šake zavući pod testo.
Podići uvis i malo protresti da se testo razvuče. Vratiti testo na sto i rukama razvlačiti krajeve sve u krug dok se ne razvuče preko celog stola. Pokidati krajeve (od njih možete da napravite "listiće").
Sir izdrobiti viljuškom, dodati jaja, kiselu vodu i malo praška za pecivo i izmešati. Fil rasporediti po celoj površini testa i uviti u dugačku rolnu koristeći čaršav.
Tepsiju premazati uljem, uvijati pitu u krug, prebaciti u pleh pa i pitu premazati uljem. Peći na 200 stepeni oko 40 minuta.
Pokriti pečenu pitu krpom da odstoji, pa seći i uživati u prelepom ukusu domaće pite sa razvučenim korama!
Detaljni postupak pogledajte u videu ispod!