Чоколада маснија од маслаца?
Погледајте које све намирнице имају више масти од маслаца.
Маслац је од памтивека на "лошем гласу", јер садржи висок ниво засићених масних киселина, проузрокујући хипертензују и висок холестерол у крви. Међутим, изненадићете се када сазнате шта је то опасније од маслаца.
Кокосово уље. У само једној кашичици овог уља налази се 11,8 грама масних киселина, и тако се категорише рекордом у групи намирница са високим нивоом засићених масти. Лекари саветују сунцокретово или маслиново, здравији су.
Прочитајте и:
Да ли је бадемово млеко адекватна замена за кравље?
Црна чоколада помаже старијим људима да лакше ходају
Млеко са смањеном количином масноће. Познато нам је да је млеко богато машћу, чак и оно од 2% масти нарушава здравље. У 200 мл овог млека налази се око 3% засићених масних киселина.
Маслац од кикирикија. Од обичног маслаца, маснији је онај од кикирикија. У две кашике смештено је 3 до 4 грама засићених масних киселина, пише портал задовољна.хр.
Тамна чоколада. Покушајте да се суздржите приликом налета жеље за чоколадом, јер само 30 грама тамне чоколаде садржи 6 грама масних киселина, односно дупло више него обичан маслац.