DANAS JE TUCINDAN! Evo sta ne smete NIKAKO da radite, a šta MORATE!
Srpska pravoslavna crkva (SPC) obeležava danas praznik koji se naziva Tucindan.
Dva dana pred Božić, odnosno na današnji Tucindan, Srbi tradicionalno pripremaju božićnu pečenicu.
Pečenica se nekada ubijala - "tukla" krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda, ubijeno ili ošamućeno prase ili jagnje klalo i redilo.
Na Tucindan se, prema narodnom verovanju, ne sme ništa davati iz kuće, a takođe se ni deca nikako ne smeju tući "da im ne bi izašli čirevi". Danas se i dugovi vraćaju, da domaćin "ne bi bio dužan do idućeg Božića".
U nekim krajevima, na Tucindan se ne večera za stolom nego na patosu, na prostrtim čarenicama. Prvo se postavlja so i beli luk, a onda hleb, pasulj, kupus i ostala posna hrana. Za večerom domaćin mora biti okrenut istoku. Posle večere, pred počinak, domaćica zamesi badnjačku pogaču i božićne hlebove (kolače) koje će peći sutradan.
Za pečenicu koja se priprema se obično kolje prase ili jagnje, a uz to neko još kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokošku.
Veruje se da je običaj vezan za klanje pečenice, verovatno ostao iz stranih mnogobožačkih vremena, vezan za prinošenje žrtve.
Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.