ДАНАС ЈЕ ТУЦИНДАН! Ево ста не смете НИКАКО да радите, а шта МОРАТЕ!
Српска православна црква (СПЦ) обележава данас празник који се назива Туциндан.
Два дана пред Божић, односно на данашњи Туциндан, Срби традиционално припремају божићну печеницу.
Печеница се некада убијала - "тукла" крупицом соли, касније ушицама од секире, па се онда, убијено или ошамућено прасе или јагње клало и редило.
На Туциндан се, према народном веровању, не сме ништа давати из куће, а такође се ни деца никако не смеју тући "да им не би изашли чиреви". Данас се и дугови враћају, да домаћин "не би био дужан до идућег Божића".
У неким крајевима, на Туциндан се не вечера за столом него на патосу, на простртим чареницама. Прво се поставља со и бели лук, а онда хлеб, пасуљ, купус и остала посна храна. За вечером домаћин мора бити окренут истоку. После вечере, пред починак, домаћица замеси бадњачку погачу и божићне хлебове (колаче) које ће пећи сутрадан.
За печеницу која се припрема се обично коље прасе или јагње, а уз то неко још коље и припрема печену ћурку, гуску или кокошку.
Верује се да је обичај везан за клање печенице, вероватно остао из страних многобожачких времена, везан за приношење жртве.
Црква га је прихватила и благословила, јер после Божићног поста, који траје шест недеља, јача храна добро дође, поготово што су тада изузетно јаки мразеви и зиме.