Falafel
28.06.2014.
21:31
Komentari (0)
Orijentalni specijalitet koji se može praviti od leblebija, ali i od pasulja.
Potrebno:
- 160g leblebija
- 1 crni luk, iseckan
- 2 čena belog luka, iseckanog
- 3 supene kašike peršuna, iseckanog
- 1 kafena kašičica korijandera
- 1 kafena kašičica kima
- 2 supene kašike brašna
- so, biber
- ulje
Priprema:
Leblebije prelijte hladnom vodom i ostavite preko noći da nabubre. Iscedite leblebije i stavite u tiganj sa svežom vodom. Ostavite da ključa 5 minuta, onda smanjite i pustite da se krčka oko sat vremena. Iscedite i ostavite da se ohlade 15 minuta.
Pomešajte leblebije, beli luk, luk, korijander, kim, so i biber (po ukusu). Dodajte brašno.
U blenderu izmešajte leblebije i začine, dok smesa ne postane homogena i gusta.
Formirajte loptice, otprilike veličine ping-pong loptice.
Pržite u dubokom ulju dok ne porumene (5-7 minuta). Servirajte vruće.