HRISTOS SE RODI: Uživajte u tradicionalnoj božićnoj trpezi!
Neka ukusi starih vremena osvoje i vašu kuhinju.
Probajte i integralne pogačice!
Pola pakle kvasca rastopiti u malo mlake vode, sa pola kafene kašičice šećera, dve kašike ulja i malo soli. Zamesiti sa pola kilograma brašna i vodom. U sredinu testa utisnuti novčić i još malo mesiti, pa ostaviti testo da naraste. Peći u tepsiji na 180°, oko 40 minuta. Da li je česnica gotova proverite zabadanjem čačkalice u sredinu. Česnica se jede za vreme božićnog ručka, ali se ne seče, već se lomi rukama pošto je domaćin i ukućani okrenu tri puta za stolom. Svako dobije po parče pogače, a ko pronađe novčić smatra se srećnikom.
Da li ste nekada pravili meraklijsku svinjetinu?
Da bi pečenica bila ukusnija, svinjetinu je potrebno dobro posoliti. Predlažemo vam da je špikujete, zabadajte nož duboko u meso i to u obliku krstića, pa raširite rupu i u nju sipajte soli do vrha. Ostavite meso da odstoji dva-tri sata pre pečenja i povremeno ga okrenite, pa suvišnu so odstranite. Meso rep i jednom u toku pečenja premažite crnim vinom kako bi imalo lepu rumenu koricu. U pleh za pečenje stavite rešetku, kako meso ne bi ležalo u masnoći. Tako će para dopirati sa svih strana i učiniće da meso omekša i ostane sočno.
Napravite i Nutela tortu!
Kora: Umutite šest celih jaja, šest kašika šećera, šest kašika mlevenih oraha i dve kašike brašna, Izlijte u podmazan i pobrašnjen pleh i pecite na 200° stepeni. Pečenu koru prevrnite u drugi pleh ili na tanjir i zalijte ceđenim sokom jedne pomorandže.
Fil: Popaprite 300g mlevenih oraha sa 100ml vrelog mleka, pa dodajte 200g putera i dve kašike šećera. Mešajte dok se fil ne sjedini, pa kad se ohladi, sjedinite sa četiri žumanceta koja ste umutili sa dve kašike šećera, a na kraju dodajte 5 štangli otopljene čokolade za kuvanje i sok i koru jedne pomorandže. Premažite koru filom, pa preko stavite šne od četiri belanceta. Tortu držati na hladnom.
Ne propustite berlinske krofne!
Božić će biti još lepši ako se zasladite i čuvenim princezicama. Stavite čašu vode i pola čaše ulja da provri, pa u to sipajte čašu brašna i dobro promešajte. Sipajte jedno po jedno četiri jajeta i vadite puslice. Ređajte ih u podmazan pleh i pecite oko 20 minuta.
Litar mleka i 6-7 kašika šećera skuvati sa četiri jajeta, osam kašika brašna, dva vanilin šećera i malo putera. Krofne secite na pola i filujte, ili ih filujte poslastičarskim špricem.