ХРИСТОС СЕ РОДИ: Уживајте у традиционалној божићној трпези!
Нека укуси старих времена освоје и вашу кухињу.
Пробајте и интегралне погачице!
Пола пакле квасца растопити у мало млаке воде, са пола кафене кашичице шећера, две кашике уља и мало соли. Замесити са пола килограма брашна и водом. У средину теста утиснути новчић и још мало месити, па оставити тесто да нарасте. Пећи у тепсији на 180°, око 40 минута. Да ли је чесница готова проверите забадањем чачкалице у средину. Чесница се једе за време божићног ручка, али се не сече, већ се ломи рукама пошто је домаћин и укућани окрену три пута за столом. Свако добије по парче погаче, а ко пронађе новчић сматра се срећником.
Да ли сте некада правили мераклијску свињетину?
Да би печеница била укуснија, свињетину је потребно добро посолити. Предлажемо вам да је шпикујете, забадајте нож дубоко у месо и то у облику крстића, па раширите рупу и у њу сипајте соли до врха. Оставите месо да одстоји два-три сата пре печења и повремено га окрените, па сувишну со одстраните. Месо реп и једном у току печења премажите црним вином како би имало лепу румену корицу. У плех за печење ставите решетку, како месо не би лежало у масноћи. Тако ће пара допирати са свих страна и учиниће да месо омекша и остане сочно.
Направите и Нутела торту!
Кора: Умутите шест целих јаја, шест кашика шећера, шест кашика млевених ораха и две кашике брашна, Излијте у подмазан и побрашњен плех и пеците на 200° степени. Печену кору преврните у други плех или на тањир и залијте цеђеним соком једне поморанџе.
Фил: Попаприте 300г млевених ораха са 100мл врелог млека, па додајте 200г путера и две кашике шећера. Мешајте док се фил не сједини, па кад се охлади, сједините са четири жуманцета која сте умутили са две кашике шећера, а на крају додајте 5 штангли отопљене чоколаде за кување и сок и кору једне поморанџе. Премажите кору филом, па преко ставите шне од четири беланцета. Торту држати на хладном.
Не пропустите берлинске крофне!
Божић ће бити још лепши ако се засладите и чувеним принцезицама. Ставите чашу воде и пола чаше уља да проври, па у то сипајте чашу брашна и добро промешајте. Сипајте једно по једно четири јајета и вадите пуслице. Ређајте их у подмазан плех и пеците око 20 минута.
Литар млека и 6-7 кашика шећера скувати са четири јајета, осам кашика брашна, два ванилин шећера и мало путера. Крофне сеците на пола и филујте, или их филујте посластичарским шприцем.