I SLATKO I ZDRAVO: 6 namirnica koje su SAVRŠENA ZAMENA ZA ŠEĆER
Ukoliko želimo da se naša deca zdravije hrane i ne dobijaju prekomerne kilograme prvi na "listi za odstrel" je svakako šećer
Jedan od najbitnijih faktora za pravilan rast i razvoj dece je ishrana. Svakom roditelju poznate su muke koje nastaju kada se na meniju nađu zdrave namirnice poput brokolija, kelja, boranije i drugih "dosadnih" i "bezukusnih" jela. Postoje razne tehnike ubeđivanja, a jedna od najboljih je obećanje nagrade, koja obično dolazi u vidu nekog čokoladnog deserta.
Međutim, opšte je poznato da šećer i nije baš najzdravija namirnica i da, ako izuzmemo osećaj zadovoljstva koji nam njegova konzumacija pruža, nema baš neko blagotvorno dejstvo na organizam, pogotovu ne na mladi.
Sa tim se slaže i nutricionista Jelena Marinković:
ŠTA KADA DETE ODBIJA POVRĆE: Korisni saveti koji će pomoći da mališani zavole zdravu hranu
- U poslednje vreme, sa razvojem interneta počele su da se pojavljuju razne, da tako kažem, legende o šećeru. Te dobar je crni šećer, žuti šećer, ljuti šećer... Da se razumemo šećer je šećer i on ima svoju kalorijsku vrednost. Ali problem je što su to šuplje kalorije i što se one nalaze u svakom šećeru. Ukoliko baš volite slatko, postoje i zdrave zamene za šećer. Ja bih preporučila steviju, koja je biljka, prirodno ima sladak ukus i mogla bi da bude neka prihvatljiva substitucija - kaže Marinković.
ZDRAVO I UKUSNO: Ideje za brz i lagan obrok (RECEPTI)
Dakle, ukoliko želimo da se naša deca zdravije hrane i ne dobijaju prekomerne kilograme prvi na "listi za odstrel" je svakako šećer. To je lakše reći nego učiniti, a činjenje umnogome olakšavaju prirodni zaslađivači. Ima ih više vrsta a prilikom izbora treba obratiti pažnju na to da su veoma malo ili nimalo industrijski prerađivani i da sadrže hranjive materije i antioksidante. Evo i liste najboljih prirodnih zaslađivača:
Stevija – ekstrakt lišća biljke porodice Stevia
Stevija je najverovatnije najbolja alternativa šećeru. Dokazano je da Stevija poboljšava rad štitne žlezde i celog organizma. Stevija ima blago gorki okus, zbog čega je neki ljudi ne vole. Kod kuvanja je potrebna vrlo mala količina stevije. Glavni je neprijatelj karijesa i ima skoro 0 kalorija.
Med
Med, posebno tamnija vrsta, sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, a ima i jaka antibakterijska svojstva. Budući da telo lako može da ga iskoristi, neka istraživanja su pokazala da konzumiranje meda može da poboljša sportske performanse u odnosu na ostale izvore ugljenih hidrata.
Kokosov šećer
Proizveden od soka kokosovog cveta, kokosov šećer je privukao mnogo pažnje proteklih godina zahvaljujući rezultatima početnih istraživanja koji pokazuju da bi mogao da ima manji glikemijski indeks u odnosu na rafinisani šećer. Tako sprečava odstupanja u nivou šećera u krvi koja mogu da ugroze borbu protiv dijabetesa i igra ključnu ulogu u kontroli težine. Za dobijanje šećera, od soka kokosovog cveta se napravi gusti sirup, koji se onda osuši i melje u prah koji ima ukus sličan karameli. Ovaj šećer sadrži gvožđe, cink, kalcijum i kalijum.
Šećer od urme
Dok kokosov šećer dobijamo iz cveta, šećer od urme dolazi iz samog ploda. Ovaj šećer je u stvari plod koji je prvo osušen, a zatim i samleven. To bi značilo da ima jednaku količinu vlakana kao i samo voće, uključujući i hranljive materije kao što su vitamin B6, gvožđe i magnezijum. Budući da je to u stvari fino usitnjeno voće, ne topi se dobro u toplim napicima kao što su kafa ili čaj, ali je odličan kao dodatak drugoj hrani i može biti zamena smeđem šećeru u odnosu 1:1 u svim receptima koji zahtevaju korišćenje smeđeg šećera.

Agavin sirup
Agavin sirup je prirodni zaslađivač koji se dobija iz Južno-američkog kaktusa. Često ga zovu „medena vodica“, jer ima blagi ukus i svetlu boju. Ređi je od meda, ali je slađi, pa se tokom kuvanja dodaje u manjim količinama od meda. Agava sirup ima jako nizak glikemični indeks i praktično ne utiče na nivo šećera u krvi. Zbog toga je idealan za dijabetičare i preosetljive na šećer.
Gođi bobice
Crveni dijamanti Himalaja sadrže složeni šećer, koji prema kliničkim istraživanjima uništava ćelije raka, poboljšava vid, bori se sa slobodnim radikalima u telu, jača jetru i pankreas. Polisaharidi, koje sadrže gođi bobice su delotvorni kod mršavljenja, jačaju metabolizam i daju prirodnu slatkoću, koja savršeno zamenjuje šećer.