Imam Bajildi
Naziv ovog jela ("İmam bayıldı") u bukvalnom prevodu znači - onesvešćeni imam. Ovaj gurmanski biser jedan je od najpoznatijih specijaliteta turske kuhinje.
Potrebno:
- 2 srednja ili 4 mala patlidžana - presečena po dužini
- 1 veći ili 2 srednja crna luka - iseckana tanko
- 6 čenova belog luka - sitno seckanih
- 3 veća pradajza
- 1/4 šolje sitno seckanog svežeg peršuna
- 2 supene kašike sitno seckane sveže mirođije
- 2 supene kašike sitno seckanog svežeg bosiljka
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1/4 šolje vode
- 2 1/2 kafene kašičice šećera
- 2 supene kašike limunovog soka
- so
Priprema:
Zagrejte pećnicu na 230°C. Pleh obložite papirom za pečenje i premažite maslinovim uljem. Presečene patlidžane složiti u pleh i peći 20 minuta - dok se koža ne smežura. Izvaditi ih iz rerne i staviti da se ocede - sa presečenom stranom okrenutom na dole.
U međuvremenu, zagrejati 2 supene kašike maslinovog ulja na srednjoj vatri u velikoj šerpi, pa dodati luk. Kuvati uz mešanje, 5-8 minuta, dok luk ne omekne. Dodati beli luk i kuvati još tridesetak sekundi, pa skloniti sa vatre i prebaciti u činiju. Dodati paradajz, začinsko bilje, so, 1 kafenu kašičicu šećera i supenu kašiku ulja.
U veliki tiganj složiti patlidžane tako da presečena strana sad bude okrenuta na gore. Posoliti ih i puniti filom od paradajza i luka. Pomešati preostalo maslinovo ulje, preostali šećer, vodu i limunov sok, pa poprskati preko i oko patlidžana. Poklopiti tiganj i staviti na tihu vatru. Ostaviti da se krčka sat - sat i po, povremeno proveravajući da li ima dovoljno tečnosti. Dodati vodu, da se patlidžan ne sasuši previše.
Na kraju kuvanja patlidžan treba da deluje skoro spljošteno, a tečnost u tiganju maltene karamelizovano. Zahvatiti je kašikom i preliti preko patlidžana.
Ostaviti da se ohladi i servirati na sobnoj temperaturi.