Имам Бајилди
Назив овог јела ("İмам bayıldı") у буквалном преводу значи - онесвешћени имам. Овај гурмански бисер један је од најпознатијих специјалитета турске кухиње.
Потребно:
- 2 средња или 4 мала патлиџана - пресечена по дужини
- 1 већи или 2 средња црна лука - исецкана танко
- 6 ченова белог лука - ситно сецканих
- 3 већа прадајза
- 1/4 шоље ситно сецканог свежег першуна
- 2 супене кашике ситно сецкане свеже мирођије
- 2 супене кашике ситно сецканог свежег босиљка
- 1/4 шоље маслиновог уља
- 1/4 шоље воде
- 2 1/2 кафене кашичице шећера
- 2 супене кашике лимуновог сока
- со
Припрема:
Загрејте пећницу на 230°Ц. Плех обложите папиром за печење и премажите маслиновим уљем. Пресечене патлиџане сложити у плех и пећи 20 минута - док се кожа не смежура. Извадити их из рерне и ставити да се оцеде - са пресеченом страном окренутом на доле.
У међувремену, загрејати 2 супене кашике маслиновог уља на средњој ватри у великој шерпи, па додати лук. Кувати уз мешање, 5-8 минута, док лук не омекне. Додати бели лук и кувати још тридесетак секунди, па склонити са ватре и пребацити у чинију. Додати парадајз, зачинско биље, со, 1 кафену кашичицу шећера и супену кашику уља.
У велики тигањ сложити патлиџане тако да пресечена страна сад буде окренута на горе. Посолити их и пунити филом од парадајза и лука. Помешати преостало маслиново уље, преостали шећер, воду и лимунов сок, па попрскати преко и око патлиџана. Поклопити тигањ и ставити на тиху ватру. Оставити да се крчка сат - сат и по, повремено проверавајући да ли има довољно течности. Додати воду, да се патлиџан не сасуши превише.
На крају кувања патлиџан треба да делује скоро спљоштено, а течност у тигању малтене карамелизовано. Захватити је кашиком и прелити преко патлиџана.
Оставити да се охлади и сервирати на собној температури.