Izbegavajte ovu hranu ako ste u rizičnoj grupi za infekciju listerijom
U početku izaziva simptome slične gripu, pa je često teško postaviti pravu dijagnozu.
Svi oni koji su stariji od 65 godina, oni koji pate od dijabetesa ili oboljenja bubrega, podvrgnuti su hemoterapiji ili uzimaju lekove protiv reumatoidnog artritisa mogu pretrpeti ozbiljne komplikacije ako se inficiraju listerijom.
Infekcija bakterijom može da pogodi posteljicu, plodovu vodu i bebu, može da prouzrokuje spontani pobačaj ili rođenje mrtvorođenčeta, prenosi Sensa.
Najozbiljnije komplikacije ova bakterija donosi trudnicama, novorođenim bebama i osobama sa slabim imunitetom i zato je važno da uz uobičajene mere opreza oni izbegavaju namirnice koje su navedene.
Hranu koju treba uzbegavati:
Meki sirevi: feta, bri, kamamber...
Nepasterizovano mleko i sirevi od nepasterizovanog mleka,
Mesne prerađevine, naročito viršle ili hladni narezak,
Mesne paštete i razni namazi,
Dimljeni morski plodovi.
Budite oprezni i zato je važno maksimalno održavanje higijene naročito u kuhinji pri pripremi hrane. Takođe, posle pripreme hrane, vrućom vodom i deterdžentom operite sve površine na kojima se priprema hrana, daske za sečenje, posude, oribajte povrće, naročito ono koje se vadi iz zemlje. Vodite računa da tečnost iz pakovanja viršli ne dospe u hranu ili kontakt sa posuđem, a viršle servirajte samo nakon što ih dobro prokuvate. Sva mesna jela dobro skuvajte i ne držite načete paštete čak ni u frižideru.