Kafedžije na kilogramu espresa zarade pola nečije plate
Jeste li se nekada zapitali koliko kafedžija zaradi na vašoj šoljici espresa?
- Kilogram espreso kafe plaćamo po nabavnoj ceni - oko 1400 dinara. Na jednu šoljicu ide 7, 5 grama. To znači da od jednog kilograma napravimo 133 espreso kafa, kaže naš izvor iz jednog beogradskog kafića. I tako stižemo do cifre od 10,44 rsd, koliko kafedžiju košta jedan espreso. A najjeftiniji espreso u Beogradu je 115 dinara, dok je sa mlekom i skuplji.
Dakle, na svakoj kafi koju popijete, vlasnik kafića zaradi najmanje 104 dinara. Na kilogramu espreso kafe, čista zarada je 13.895 dinara. U ugostiteljskim krugovima odavno je poznato da su kafa i čaj ''rudnici zlata'' kada je zarada u pitanju. No, ni sa ostalim pićima i napicima nije mnogo različito. Na njima kafedžije ostvaruju zaradu i do 650 odsto.
S druge strane, mnogi beogradski ugostitelji nisu voljni da radnike plaćaju čak ni po republičkom minimalcu, pa se često desi da satnice bude i sto dinara ali i manje. Dakle, satnicu otplati jedan vaš popijeni espreso.
Malo belih računa
Poslednjih meseci pojačane su kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i provere radno-pravnog statusa radnika.
- Kod svih većih ugostiteljskih objekata, splavova i noćnih klubova koji su nedavno kontrolisani u Beogradu utvrđene su nepravilnosti - rečeno je iz Poreske uprave. Utvrđeno je da prometi koji su evidentirani kroz poslovnu dokumentaciju predstavljaju od 30 do 40 odsto ukupnog iznosa prometa što nije realna slika poslovanja.
- Analizom rizika je ustanovljeno da je procenat neevidentiranja prometa preko fiskalnih kasa najveći u ugostiteljstvu - navela je Poreska uprava.