Kako da znate kada je meso dovoljno pečeno?
Ako ste u nedoumici, poslušajte sledeće savete.
U nedoumici da li je meso dobro spremljeno su čak i najiskusniji kuvari. Ipak, postoji nekoliko načina da utvrdite kada je ono gotovo. Svako ima drugačiji ukus i koliko dugo meso treba da bude na tiganju često je individualno, prenosi stvarukusa.rs.
Evo nekoliko trikova kako da utvrdite stepen termičke obrade mesa, kao i koliko vremena treba da pečete meso kako biste ga pripremili po ukusu.
Presecite meso
Idealan način da proverite da li je meso pečeno jeste da ga presečete po sredini. Obratite pažnju na teksturu i boju mesa. Ako se sredina odreska znatno razlikuje od sloja blizu korice, meso nije dovoljno termički obrađeno.
Pritisak
Ovaj test odnosi se na ribu. Da biste utvrdili da li je riba dobro ispržena, pritisnite je prstom po sredini. Ako je riba dobro pečena, kada pritisnete parče, ono će se rasparčati na bele "pahuljice".
Skupljanje
Odnosi se na pripremu rebra. Gotova su onda kada vidite da se meso malo povuklo i ostavilo kosti polu-otkrivene.
Cepanje
Ovo takođe važi za rebra. Kada je meso omekšalo toliko da možete prstima razdvojiti rebra, termički su dobro obrađena.
Bockanje
Jedan od najboljih načina da proverite da li je meso pečeno jeste da ga ubodete kažiprstom. Ovo važi za relativno tanke parčiće mesa.
Evo i kako da pritiskom odredite kako je pečeno meso:
Slabo pečeno meso ispuštaće zvuk sličan mljackanju kada ga pritisnete.
Srednje slabo pečeno će se savijati na najmanji pritisak.
Srednje pečeno meso će se lagano izvijati na slab i pritisak srednje jačine.
Dobro pečeno parč e će i na najmanji pritisak pokazati otpor svojom čvrstom strukturom.
Neko voli prepečeno, neko srednje pečeno meso. Zbog toga evo koliko dugo biste trebali da pečete ili pržite biftek, da biste ga napravili po ukusu.
Srednje slabo pečeni biftek: 2,5 minuta sa obe strane.
Srednje pečen biftek: 3,5 minuta sa obe strane.
Dobro pečen biftek: 4,5 minuta sa obe strane.