Како да знате када је месо довољно печено?
Ако сте у недоумици, послушајте следеће савете.
У недоумици да ли је месо добро спремљено су чак и најискуснији кувари. Ипак, постоји неколико начина да утврдите када је оно готово. Свако има другачији укус и колико дуго месо треба да буде на тигању често је индивидуално, преноси stvarukusa.rs.
Ево неколико трикова како да утврдите степен термичке обраде меса, као и колико времена треба да печете месо како бисте га припремили по укусу.
Пресеците месо
Идеалан начин да проверите да ли је месо печено јесте да га пресечете по средини. Обратите пажњу на текстуру и боју меса. Ако се средина одреска знатно разликује од слоја близу корице, месо није довољно термички обрађено.
Притисак
Овај тест односи се на рибу. Да бисте утврдили да ли је риба добро испржена, притисните је прстом по средини. Ако је риба добро печена, када притиснете парче, оно ће се распарчати на беле "пахуљице".
Скупљање
Односи се на припрему ребра. Готова су онда када видите да се месо мало повукло и оставило кости полу-откривене.
Цепање
Ово такође важи за ребра. Када је месо омекшало толико да можете прстима раздвојити ребра, термички су добро обрађена.
Боцкање
Један од најбољих начина да проверите да ли је месо печено јесте да га убодете кажипрстом. Ово важи за релативно танке парчиће меса.
Ево и како да притиском одредите како је печено месо:
Слабо печено месо испуштаће звук сличан мљацкању када га притиснете.
Средње слабо печено ће се савијати на најмањи притисак.
Средње печено месо ће се лагано извијати на слаб и притисак средње јачине.
Добро печено парч е ће и на најмањи притисак показати отпор својом чврстом структуром.
Неко воли препечено, неко средње печено месо. Због тога ево колико дуго бисте требали да печете или пржите бифтек, да бисте га направили по укусу.
Средње слабо печени бифтек: 2,5 минута са обе стране.
Средње печен бифтек: 3,5 минута са обе стране.
Добро печен бифтек: 4,5 минута са обе стране.