Karpaćo
06.05.2014.
09:10
Komentari (0)
Karpaćo (Carpaccio) je nastao pedesetih godina XX veka u Veneciji. Pravi se od živog goveđeg mesa, ali danas su česte i varijacije sa živom ribom ili crvenim povrćem.
Potrebno:
- 400g goveđeg filea
Marinada:
- belo vino
- maslinovo ulje
- limunov sok
- majčina dušica, ruzmarin, biber, ljuta aleva paprika, beli luk u prahu
Sos:
- ½ čaše neutralne pavlake
- 3 kašike kečapa
- 4 kašike majoneza
- 2 kapi tabasko sosa
- 1 kafena kašičica senfa
- sok od ½ limuna
- so
Priprema:
Govedinu marinirati preko noći (neka stoji u frižideru), pa je umotati u prijanjajuću foliju i staviti u zamrzivač na dva sata. Posle toga meso seći na tanke šnite i slagati na foliju premazanu maslinovim uljem. Drugim parčetom folije prekriti meso (premazano maslinovim uljem, opet) i ulupati ga čekićem kako bi se maksimalno stanjilo.
Mikserom mutiti 30 sekundi – majonez, neutralnu pavlaku, limunov sok, kečap, senf i tabasko.
Šnite filea servirati na tanjiru, usoliti i preliti prethodno umućenom smesom. Po želji dodati parmezan...
Ukoliko vam ostane višak mesa, iseckajte ga na kockice i zamešajte sa testeninom i omiljenim sosom. Nećete pogrešiti!