KUVAJTE SKANDINAVSKA JELA: Postanite Norvežani na jedan dan
Stiže nam lepo iznenađenje iz norveške kuhinje.
Skandinavska kuhinja, posebno norveška, kod nas i nije tako poznata, a idealna je da malo razbijete monotoniju svog menija. Ono što je za nju karakteristično jeste upotreba svežih proizvoda, ribe, morskih plodova, jagnjetine, teletine i ovčetine. Takođe, Norvežani mnogo vole paprikaše i druga kuvana jela pravljena od divljači.
Mi vam predstavljamo tri recepta koja će vam obezbediti valjan i ukusan obrok.
PREDJELO OD MARINIRANIH HARINGI - Surströmming
Potrebno:
- 12 haringi
- 3 glavice crnog luka seckanog na rebarca
- 1 šargarepa iseckana na kolutove
- koren rena iseckan na komade
- 4 lista lorbera
- 1 kafena kašičica senfa
- biber u zrnu
- 500ml sirćeta
- 1 šolja šećera
- so, kapar, limun
Priprema:
Ribu ostavite da odleži 24 časa u vodi koju ćete povremeno menjati. Potom im odsecite glave, očistite krljušt, očistite od kostiju i isecite na parčiće. Ribu staviti u staklenu teglu zajedno sa lukom, šargerepom, renom, lorberom, biberom i senfom. Sirće prokuvati sa šećerom i solju, pa zaliti ribu. Pritisnuti nečim teškim (ili onim plastičnim mrežicama za zimnicu), pa ostaviti nedelju dana u frižideru. Ovakva riba može da se služi kao predjelo, uz prepečen hleb, kapre i kriške limuna.
Surströmming. Taste as good as I remember. #Sweden pic.twitter.com/1gfmUztdRV
— Lars Vesterberg (@PitepaltTweet) July 28, 2014
KUPUS SA TELETINOM - Fårikål
Potrebno:
- 500g telećeg mesa
- pola glavice kupusa
- 2 supene kašike putera
- 1 supena kašika brašna
- so, biber, peršun
Priprema:
Meso iseći i ubaciti u posoljenu vodu da se kuva. Odvojeno, u drugoj šerpi, takođe u posoljenoj vodi, kuvati kupus dok ne omekne. Kupus iseći na komade i staviti na dno većeg pleha, pa na njega poređati meso. Posoliti i pobiberiti, pa prekriti aluminijumskom folijom i staviti u prethodno ugrejanu pećnicu. Kada meso bude gotovo, preliti rastopljenim puterom koji je pomešan sa brašnom i ostaviti još nekoliko minuta u rerni da se sos zgusne. Potom posuti jelo sitno seckanim peršunom i servirati.
Fårikål med tilbehør på fårikålens dag. Snart er det Osloquiz på Gamle Raadhus. Vi skal banke @Aftenposten pic.twitter.com/MvabXvaaWE
— Torger Ødegaard (@torgero) September 25, 2014
SLATKE PERECE
Potrebno:
- 1 tvrdo kuvano jaje
- 2 sveža jajeta
- 2 šolje brašna
- ½ šolje rastopljenog putera
- šećer u prahu
Priprema:
Žumance kuvanog jajeta izrendati na sitno, pa mu dodati dva sveža žumanceta, šolju brašna i puter. Dobro zamesiti to, pa dodati i ostatak brašna. Mesiti dok testo ne postane glatko. Vaditi komade testa i tegliti da se naprave trake koje ćete uvezati u mašnicu. Te perece potapajte u umućena belanca, pa valjajte u prah šećer i pecite u ugrejanoj rerni.
@WaltDisneyWorld We made Kringla over the weekend because we love them so much at Norway at Epcot Center! pic.twitter.com/6jSDxf2tdD
— Delwynn Burfigg (@heyitsurban) December 3, 2013