Ne samo da je omiljena grickalica u bioskopu, već ima i velikog značaja u našem telu
Delotvornosti kokica možete uništiti preteranim dodavanjem soli, masti ili šećera.
Nutricionisti londonske bolnice Sveti Džordž ispitivali su delotvornosti jedne od najomiljenijih grickalica ljudi – kokica i otkrili šta one prižaju osim dobrog ukusa i zabave.
"Većina ljudi ne zna da su kokice žitarice punog zrna koje smanjuju rizik od srčanog udara i raka, a samo 30g jednako je dobro kao dnevna porcija smeđeg pirinča ili integralne testenine", kaže Ketrin Kolins, jedna od autora studije.
Međutim, sve se može pokvariti dodavanjem previše soli, šećera ili masti. Kokice sadrže tri puta više vlakana nego ista količina suncokretovih semenki, pa vas zato osećaj sitosti dugo prati. One regulišu količinu šećera u krvi, pa zato nemamo potrebu za slatkišima, snižavaju holesterol i stabilizuju nivo vitamina B.
Istraživanje objavljeno u "American Chemical Society" pokazalo je da se izvor bogastva kokica nalazi upravo u ogromnoj količini polifenola koji uništavaju slobodne radikale – hemikalije koje mogu uzrokovati rak i srčane probleme, prenosi portal magazin.hr.