Jednostavan TRIK kako da vam UKRASI za slavski kolač ostanu BELI - Detaljno uputstvo za pravljenje svakog simbola i njegovo značenje
Ništa nije toliko teško, kad znate kako se nešto radi
Slavski kolač je srce svake slave, a ukrašavanje kolača je prava umetnost koja ga čini još posebnijim.
Bez obzira na to da li ste iskusni u pravljenju kolača ili tek počinjete, sa pravim trikovima i detaljnim uputstvima možete stvoriti prelepe ukrase koji će očarati vaše goste. U ovom vodiču, otkrićete jednostavne, ali efektne tehnike za svaki simbol koji tradicionalno ukrašava slavski kolač – od krsta, broja do raznih dekorativnih figura.
Kroz svaki korak, objasnićemo vam kako da uz pomoć nekoliko osnovnih sastojaka i alata kreirate ukrase koji ne samo da izgledaju lepo, već nose duboko simboličko značenje.
Pripremite se da vaš slavski kolač zasija u punom sjaju!
Za ukrašavanje slavskog kolača je potrebno umesiti tvrđe ali elastično testo od sledećih sastojaka:
200 gr brašna
3 kašičice soli
1dl vode
Priprema:
Testo lepo umesiti pa ostaviti pokriveno oko 20 minuta, zatim praviti ukrase.
Podelite testo na nekoliko delova, a zatim istanjite oklagijom na debljinu od 8 do 10 milimetara i počnite da pravite ukrase.
Prvo napravite tradicionalni simbol IS HS NI KA, koji čete dobiti tako što isečete kvadratić testa, a potom utisnete slova pomoću drvenog pečata.
Sledeći korak: napravite od papira šablon krsta, pa prema njemu opsecajte testo kako bi svaki simbol bio iste veličine.
Kako napraviti ostale simbole pogledajte u videu:
Pročitajte i koje su to ukrase pravile naše bake i njihovo značenje:
1) Klasje žita predstavlja rodnu godinu kao i grozd, hleb i burence. Grozd izražava želju da vinograd dobro rodi, a burence i hleb želju da svega bude u izobilju
2) Ptice simbolizuju zdravlje i veselje
3) Knjiga se mesi ukoliko u kući ima đaka (bilo da su učenici ili studenti), ona predstavlja napredak u učenju
4) Ružice označavaju lepotu, čistotu i želju da deca odrastaju lepa i čista kao ružice.
Postoje trikovi koji će vam pomoći da ukrasi ostanu beli, a vrlo su jednostavni. Kada zamesite testo od brašna i vode dodajte so, jer ona daje to belilo. Testo treba zamesiti tvrđe, da bude kao plastelin. Međutim, umesto soli bele ukrase možete osigurati i gustinom. Čašu belog brašna i trećinu čaše gustina zamesite sa mlakom vodom i pravite ukrase. Možete ih staviti na slavski kolač odmah, a možete i na pola pečenje, samo tada premažite žumancetom mesto gde ćete ih staviti i onda zalepite. Postoji i druga opcija i tako vam sigurno neće izgoreti, a to je da ispečete kolač, a ukrase napravite dan ranije, pa ih pomoću belanceta zalepite za kolač i vratite u rernu na 100°C nekih 20-ak minuta.