Не само да је омиљена грицкалица у биоскопу, већ има и великог значаја у нашем телу
Делотворности кокица можете уништити претераним додавањем соли, масти или шећера.
Нутриционисти лондонске болнице Свети Џорџ испитивали су делотворности једне од најомиљенијих грицкалица људи – кокица и открили шта оне прижају осим доброг укуса и забаве.
"Већина људи не зна да су кокице житарице пуног зрна које смањују ризик од срчаног удара и рака, а само 30г једнако је добро као дневна порција смеђег пиринча или интегралне тестенине", каже Кетрин Колинс, једна од аутора студије.
Међутим, све се може покварити додавањем превише соли, шећера или масти. Кокице садрже три пута више влакана него иста количина сунцокретових семенки, па вас зато осећај ситости дуго прати. Оне регулишу количину шећера у крви, па зато немамо потребу за слаткишима, снижавају холестерол и стабилизују ниво витамина Б.
Истраживање објављено у "Америцан Chemical Society" показало је да се извор богаства кокица налази управо у огромној количини полифенола који уништавају слободне радикале – хемикалије које могу узроковати рак и срчане проблеме, преноси портал магазин.хр.