NIŠTA LEPŠE: Napravite fenomenalnu slanu tortu od oblandi
Oblande ili oblatne - kako god ih zvali, ovaj specijalitet će se sigurno naći u vašoj redovnoj kuhinji.
Potrebno:
- 2 oblande
- 125g putera
- 400g vurde (domaći sir nalik rikoti)
- 200g rendanog sira
Za crveni fil:
- 1 supena kašika ajvara
- 1 kafena kašičica bibera
- 50g rendane salame (seckane u blenderu)
Za zeleni fil:
- 1 supena kašika mlevenih semenki od bundeve
- 2 kisela krastavčića
Za žuti fil:
- 1 supena kašika kurkume
- 1 bareno jaje
Za dekoraciju:
- 3-4 supene kašike kisele pavlake
- salama
- krastavac
- kačkavalj
Priprema:
Svaku oblandu staviti između dve vlažne krpe (ili obe stavite između tri krpe). Puter koji je ostavljen na sobnoj temperaturi umutiti da postane penast. Dodati rendani sir i vurdu. Ovo je osnova za fil, a posle se prave kombinacije boja i ukusa.
Izdeliti osnovu na tri dela, pa u jedan staviti ajvar, salamu i biber, u drugi krastavčiće i mlevene semenke, a u treći kurkumu i rendano bareno jaje. Dobro promešati smese.
Jednu koru od oblande iseći na tri dela tako da budu istih dimenzija. Prvo parče namazati crvenim filom, pa ga umotati u rolat. Drugu traku oblande nafilovati zelenim filom, pa ga obaviti oko crvenog rolata. Treću traku premazati žutim filom, pa obaviti oko prethodno uvijenog rolata.
Isti postupak ponoviti sa drugom oblandom - seći, filovati i rolati oko prve kore, tako da se napravi velike lepa torta.
Žutog fila ostavite (ili napravite malo više) kako biste mogli da premažete tortu odozgo. Ostavite tortu da odstoji, najbolje da prenoći u frižideru. Potom je ukrasite tako što ćete je premazati sa strane pavlakom, a odozgo aranžirati cvetićima napravljenim od salame, kačkavalja i krastavca. Možete tortu oblepiti i listićima badema.
SAVET:
Oblanda ne sme da bude ni mnogo mekana, pa nemojte preterano kvasiti krpe. Kore možete seći i na četiri dela (ili po želji), ukoliko želite da torta bude niža - koliko centimetara želite da bude visoka torta, na toliko široke trake secite.