НИШТА ЛЕПШЕ: Направите феноменалну слану торту од обланди
Обланде или облатне - како год их звали, овај специјалитет ће се сигурно наћи у вашој редовној кухињи.
Потребно:
- 2 обланде
- 125г путера
- 400г вурде (домаћи сир налик рикоти)
- 200г ренданог сира
За црвени фил:
- 1 супена кашика ајвара
- 1 кафена кашичица бибера
- 50г рендане саламе (сецкане у блендеру)
За зелени фил:
- 1 супена кашика млевених семенки од бундеве
- 2 кисела краставчића
За жути фил:
- 1 супена кашика куркуме
- 1 барено јаје
За декорацију:
- 3-4 супене кашике киселе павлаке
- салама
- краставац
- качкаваљ
Припрема:
Сваку обланду ставити између две влажне крпе (или обе ставите између три крпе). Путер који је остављен на собној температури умутити да постане пенаст. Додати рендани сир и вурду. Ово је основа за фил, а после се праве комбинације боја и укуса.
Изделити основу на три дела, па у један ставити ајвар, саламу и бибер, у други краставчиће и млевене семенке, а у трећи куркуму и рендано барено јаје. Добро промешати смесе.
Једну кору од обланде исећи на три дела тако да буду истих димензија. Прво парче намазати црвеним филом, па га умотати у ролат. Другу траку обланде нафиловати зеленим филом, па га обавити око црвеног ролата. Трећу траку премазати жутим филом, па обавити око претходно увијеног ролата.
Исти поступак поновити са другом обландом - сећи, филовати и ролати око прве коре, тако да се направи велике лепа торта.
Жутог фила оставите (или направите мало више) како бисте могли да премажете торту одозго. Оставите торту да одстоји, најбоље да преноћи у фрижидеру. Потом је украсите тако што ћете је премазати са стране павлаком, а одозго аранжирати цветићима направљеним од саламе, качкаваља и краставца. Можете торту облепити и листићима бадема.
САВЕТ:
Обланда не сме да буде ни много мекана, па немојте претерано квасити крпе. Коре можете сећи и на четири дела (или по жељи), уколико желите да торта буде нижа - колико центиметара желите да буде висока торта, на толико широке траке сеците.