Ostaci insekata nalaze se u vašem karminu!
Ako ste oduvek pitale od čega se sastoji vaš karmin, evo odgovora...
Naučnica Endri Braning odlučila je da istraži sastojke koje se nalaze u ruževima za usta i tako odgovori na sva pitanja radoznalih žena. Svaki ruž bilo koje boje sastoji se od ostataka voska, insekata pa čak i onoga što svakodnevno jedete – ostaci čilija.
Postoje varijacije hemikalija kada je reč o boji karmina, ali neki osnovni sastojci se nalaze u svakom ružu.
Ricinusovo ulje čini oko 65 % sastava ruža, zahvaljujući kojem karmin klizi po vašim usnama. Pre nekoliko godina pojavila se zabrinutost zbog ostataka teških metala u ruževima. Istraživanje na Univerzitetu Berkli pokazalo je da 32 brenda ruževa sadrže male količine olova, aliuminijuma, hroma i mangana, podseća tportal.hr.
Crvena boja se dobija od usitnjenih ostataka insekata koji žive na kaktusu, pa se ova vrsta često koristi i za bojanje hrane, poput slatkiša. Fabrike karmina, prilikom pravljenja, kuvaju isekte u amonijaku ili natrijum – karbonatu. Dobijena smesa se nakon toga filtrira, te se zatim dodaje aluminijum – sulfat.
Tamnocrveni ruž i šminka koja ima ima dugi vek na našem licu prave se od hemijskog spoja eozina. Prilikom nanošenja na usne, boja ruža se polako menja, reguje zajedno sa kožom pa se tako stvara blaga plava boja. Do toga dolazi, jer sastojci ruža dolaze u kontakt sa proteinima iz kože, što može dovesti i do tamnije nijanse crvene boje prilikom nanošenja karmina na usnama. Ostali pigmenti i boje, koji čine 5 % sastava ruža, koriste se za dobijanje drugih nijansi.
Takođe bitan sastojak ruža je titan – dioksid, u obiku bele smese, a služi kako bi se rastvorila crvena boja i od nje nastao ružičasta nijansa. Titan – dioksid daje karminu specifičan miris i omogućava hidratantnost usana. Iz latica ruža se uzimaju razna ulja i vosak koji su vrlo bitni sastojci karmina. Pored ružinog, najčešće se koristi pčelin vosak. Endri Braning napominje da ne smemo zaboraviti i vosak iz meksičkih palmi, kojeg luče žlezde ovaca.
Pročitajte i:
Tajna crvenog karmina
Kako da vam karmin duže traje?
Narandžasti karmin hit ovog proleća