Paradajz kao lek
Svi lekoviti uticaji paradajza.
Osim što je salata koja savršeno ide uz skoro sva kuvana jela, paradajz je korisna biljka koju treba uvrstiti u ishranu i kao prirodni lek. Paradajz je bogat vitaminima i mineralnim solima i svakako spada u zdravu hranu.
Lipoken, koji se nalazi u paradajzu, pruža zaštitu od nastanka arteroporoze, infarkta i poboljšava čitavo stanje organizma. Značajan je u prevenciji malignih bolesti i može sprečiti nastanak raka želuca, debelog creva, grlića materice, prostate.
Paradajz kao lek je najbolje rezultate pokazao u vidu soka. Ovaj napitak reguliše metabolizam, jača otpornost organizma, izbacuje suvišnu tečnost iz organizma, snižava krvni pritisak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku (deluje protiv malokrvnosti), reguliše varenje, pozitivno deluje protiv bolesti jetre, pankreasa i reume.
Sok od paradajza treba koristiti i kod premora jer okrepljuje i čisti organizam, a telo oslobađa neprijatnih mirisa. Takođe predstavlja i dobar prirodni lek protiv prevremenog starenja, kašlja, plućnih bolesti i bolesti mokraćnih organa.
Naučna istraživanja pokazuju da sprečava trombozu, pogotovo kod osoba sa dijabetesom tipa 2, koji su osetljivi na taj rizik. Tromb je najčešći uzročnik infarkta srca i mozga, pa sok od paradajza treba pored dijabetičara da piju i srčani bolesnici. Podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad pankreasa, pa je koristan osobama koje pate od anemije.
Reguliše rad jetre i žuči, a u vrelim letnjim danima ublažava žeđ i okrepljuje organizam.
Kada se sok od paradajza upotrebljava kao lek potrebno je dnevno piti najmanje 2dl sveže pripremljenog napitka. Ako je lečenje anemije u pitanju ili nagli gubitak krvi, potrebno je povećati dnevnu dozu soka.
Pored soka, paradajz pripremljen kao salata, čorba ili drugačiji vid dodatku jelima imaće pozitivan učinak na organizam.
(priroda-leci-sve.com)