Pravda za krompir: Zdraviji nego što se misli, ali...
Stalno čujemo da nije dobro često jesti krompir. Da li je to zaista tačno?
Istina je da ne treba preterivati ni u jednoj hrani, a ako jedete ovu namirnicu bez masnoće, krompir će vam pružiti mnoštvo korisnih nutrijenata, piše Huffington Post.
Krompir je odličan izvor kalijuma, ključnog za hidrataciju tela i pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Jedan krompir sadrži četiri puta više kalijuma nego jedna banana (istini za volju, krompir je i teži).
Krompir je bogat vlaknima, posebno ako jedete krompir iz rerne sa korom. U kori krompira nalazi se sasvim solidna količina vitamina C, oko 29 miligrama u jednom većem krompiru, što je oko polovina dnevno preporučene doze.
Jedan krompir sadrži oko sedam grama vlakana, zbog čega daje dugotrajan osećaj sitosti, ali i podstiče varenje. Takođe, studije pokazuju da konzumacija krompira smanjuje rizik od srčanog udara i povišenog holesterola.
Treba ga jesti i za podizanje imuniteta, ali i radi bržeg zaceljivanja rana. Poenta je jesti krompir, a ne pomfrit.
Da li ste čitali?
Ove namirnice jedete na pogrešan način
BRZO I JEFTINO: Krompir krem čorba
Deset namirnica koje NE TREBA stavljati u frižider!
Sadrži mangan, koji igra važnu ulogu u apsorpciji proteina, ugljenih hidrata i holesterola. On je uključen i u izgradnju kostiju, štiti od osteoporoze, a jedan veći krompir sadrži oko 33 posto dnevne preporučene doze mangana.
U krompiru se nalazi vitamin B6, koji ima značajnu ulogu u kardiovaskularnom zdravlju, ali i probavi, imunitetu, izgradnji mišića i nervnom sistemu. Jedan krompir sadrži čak 46 posto preporučene dnevne doze tog preko potrebnog vitamina.