Правда за кромпир: Здравији него што се мисли, али...
Стално чујемо да није добро често јести кромпир. Да ли је то заиста тачно?
Истина је да не треба претеривати ни у једној храни, а ако једете ову намирницу без масноће, кромпир ће вам пружити мноштво корисних нутријената, пише Huffington Пост.
Кромпир је одличан извор калијума, кључног за хидратацију тела и помаже у снижавању крвног притиска. Један кромпир садржи четири пута више калијума него једна банана (истини за вољу, кромпир је и тежи).
Кромпир је богат влакнима, посебно ако једете кромпир из рерне са кором. У кори кромпира налази се сасвим солидна количина витамина Ц, око 29 милиграма у једном већем кромпиру, што је око половина дневно препоручене дозе.
Један кромпир садржи око седам грама влакана, због чега даје дуготрајан осећај ситости, али и подстиче варење. Такође, студије показују да конзумација кромпира смањује ризик од срчаног удара и повишеног холестерола.
Треба га јести и за подизање имунитета, али и ради бржег зацељивања рана. Поента је јести кромпир, а не помфрит.
Да ли сте читали?
Ове намирнице једете на погрешан начин
БРЗО И ЈЕФТИНО: Кромпир крем чорба
Десет намирница које НЕ ТРЕБА стављати у фрижидер!
Садржи манган, који игра важну улогу у апсорпцији протеина, угљених хидрата и холестерола. Он је укључен и у изградњу костију, штити од остеопорозе, а један већи кромпир садржи око 33 посто дневне препоручене дозе мангана.
У кромпиру се налази витамин Б6, који има значајну улогу у кардиоваскуларном здрављу, али и пробави, имунитету, изградњи мишића и нервном систему. Један кромпир садржи чак 46 посто препоручене дневне дозе тог преко потребног витамина.