Crvena ribizla – multivitaminska bomba!
Divlje sočne bobice koje jačaju i čiste organizam!
U početku su rasle u šumama i zaraslim korovima, a onda ih je čovek otkrio i počeo da gaji. Prve ribizle su posađene u kraljevskim vrtovima davne 1539. godine. U to vreme niko nije ni slutio da su sitne bobice u službi očuvanja zdravlja. U narodnoj medicini crvena ribizla poznata je kao voće koje jača, čisti i ulepšava telo.
Plod otvara apetit i oslobađa mokraćnu kiselinu iz krvi. Preporučuje se da je koriste dijabetičari, a može da pomogne u smanjenju tegoba kod reumatskih oboljenja, išijasa, oboljenja jetre i srca.
Izuzetno je bogata vitaminom C, tako da sto grama ovog osvežavajužeg kiselkastog-slatkog voća sadrži polovinu dnevne doze koja je potrebna čoveku. Za razliku od većine drugog voća, vitamin C iz ribizle se u velikoj meri zadržava u njenim prerađevinama – soku i džemu.
Sadrži i vitamine B1, B2 i B6, kao i vitamin E. Od minerala najviše ima kalijuma, natrijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa i bakra. Takođe se u ovom plodu nalazi jabučna i limunska kiselina.
Od ribizle možete praviti džem, slatko ili sok. Ukoliko želite da skuvate čaj, potrebno je da isitnite listove ribizle i stavite ih u dva decilitra prokuvale vode, ostavite nekoliko minuta da odstoji, procedite i čaj je gotov. Preporučuje se da čaj piju osobe koje imaju bolno mokrenje, grčeve, migrenu, kašalj, a i sprečava stvaranja peska u mokraćnoj bešici.