Црвена рибизла – мултивитаминска бомба!
Дивље сочне бобице које јачају и чисте организам!
У почетку су расле у шумама и зараслим коровима, а онда их је човек открио и почео да гаји. Прве рибизле су посађене у краљевским вртовима давне 1539. године. У то време нико није ни слутио да су ситне бобице у служби очувања здравља. У народној медицини црвена рибизла позната је као воће које јача, чисти и улепшава тело.
Плод отвара апетит и ослобађа мокраћну киселину из крви. Препоручује се да је користе дијабетичари, а може да помогне у смањењу тегоба код реуматских обољења, ишијаса, обољења јетре и срца.
Изузетно је богата витамином Ц, тако да сто грама овог освежавајужег киселкастог-слатког воћа садржи половину дневне дозе која је потребна човеку. За разлику од већине другог воћа, витамин Ц из рибизле се у великој мери задржава у њеним прерађевинама – соку и џему.
Садржи и витамине Б1, Б2 и Б6, као и витамин Е. Од минерала највише има калијума, натријума, калцијума, фосфора, магнезијума, гвожђа и бакра. Такође се у овом плоду налази јабучна и лимунска киселина.
Од рибизле можете правити џем, слатко или сок. Уколико желите да скувате чај, потребно је да иситните листове рибизле и ставите их у два децилитра прокувале воде, оставите неколико минута да одстоји, процедите и чај је готов. Препоручује се да чај пију особе које имају болно мокрење, грчеве, мигрену, кашаљ, а и спречава стварања песка у мокраћној бешици.