Saher kocke
Originalna "Sacher" torta, kažu, može se jesti samo u Beču. No, to nas ne sprečava da uživamo u njenim imitacijama.
Potrebno:
- 4 jajeta
- 90g mlevenih oraha
- 200g čokolade za kuvanje
- 1/4 litra slatke pavlake
- [1/2 kafene kašičice cimeta - po želji]
- 3 supene kašike šećera
- džem
Priprema:
Jaja odvojiti na belanca i žumanca, pa najpre umutiti šne i ostaviti ga sa strane.
Četiri žumanceta umutiti sa šećerom - dok se šećer ne otopi. Dodati 100g omekšane čokolade, pa miksati. Ako je previše gusto, dodati kašiku-dve mlake vode. Potom sipati orahe i ponovo mutiti. Polako dodati šne u smesu i pomešati ručno, varjačom, da smesa postane homogena. Sipati u pleh i peći pola sata na 160°C.
Dok se kora peče, na pari skuvati slatku pavlaku sa toplom čokoladom. Po želji dodati i cimet, kako bi se poboljšala aromu. Mešati i kuvati dok se ne zgusne.
Izvaditi biskvit iz rerne i kad se malo prohladi, premazati ga džemom. Preporučuje se da to bude džem od kajsije. Potom obazrivo preliti vruć krem. Ostaviti napolju da se ohladi sat vremena, pa onda staviti u frižider da odstoji preko noći.