Сахер коцке
Оригинална "Sacher" торта, кажу, може се јести само у Бечу. Но, то нас не спречава да уживамо у њеним имитацијама.
Потребно:
- 4 јајета
- 90г млевених ораха
- 200г чоколаде за кување
- 1/4 литра слатке павлаке
- [1/2 кафене кашичице цимета - по жељи]
- 3 супене кашике шећера
- џем
Припрема:
Јаја одвојити на беланца и жуманца, па најпре умутити шне и оставити га са стране.
Четири жуманцета умутити са шећером - док се шећер не отопи. Додати 100г омекшане чоколаде, па миксати. Ако је превише густо, додати кашику-две млаке воде. Потом сипати орахе и поново мутити. Полако додати шне у смесу и помешати ручно, варјачом, да смеса постане хомогена. Сипати у плех и пећи пола сата на 160°Ц.
Док се кора пече, на пари скувати слатку павлаку са топлом чоколадом. По жељи додати и цимет, како би се побољшала арому. Мешати и кувати док се не згусне.
Извадити бисквит из рерне и кад се мало прохлади, премазати га џемом. Препоручује се да то буде џем од кајсије. Потом обазриво прелити врућ крем. Оставити напољу да се охлади сат времена, па онда ставити у фрижидер да одстоји преко ноћи.