UKOLIKO IDETE U CRNU GORU: Ne posećujte ove mesare, stavljaju vinobran u meso
Mesni proizvodi (ćevapi, pljeskavice i roštiljske kobasice) u čak 39 od 50 mesara u Podgorici, Cetinju i Tuzima, u kojma je Veterinarska inspekcija u novembru i decembru prošle godine obavljala kontrole, bili su pozitivni na vinobran, konzervans čije je mešanje sa mesom strogo zabranjeno.
Iz Uprave za inspekcijske poslove, u okviru koje se nalazi Veterinarska inspekcija, potvrdili su da je zabranjeno da se vinobran koristi u mesu, kao i da su kontrolisanim objektima naložili da unište mesne prerađevine u kojima je utvrđeno prisustvo konzervansa i izrekla im novčane kazne od po 5.500 eura.
„I u ponovljenim kontrolama, je kod manjeg broja objekata utvrđeno da i dalje koriste vinobran, zbog čega su im ponovo izrekli novčane kazne od po 5.500 evra i podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Organu za prekršaje“, kazali su iz Uprave, ali nisu saopštili koliko su objekata ponovo kontrolisali.
U opštini Podgorica, u periodu od 11. do 14. novembra, od 35 objekata, u kojima su uzeti uzorci, rezultati na vinobran bili su nozitivni u 31, dok su 4. i 5. novembra uzorci uzeti u četiri objekta, od kojih je jedan bio pozitivan, pišu Vijesti.
U Cetinju su uzorci uzeti 26. novembra u pet objekata i svi su bili pozitivni na vinobran, a u Tuzima su uzorkovane dvije mesare i u obje su rezultati na vinobran bili pozitivni. Uzorci su uzeti 4. decembra u Danilovgradu u četiri objekta, a rezultati nijesu bili pozitivni na vinobran.
Prema dokumentima dostavljenim Danu, rezultati inspekcijskih kontrola mesa u „Mesari Jeverić” u Gintašu početkom novembra pokazali su stopostotno prisustvo vinobrana u sva tri ispitivana proizvoda pljeskavice, ćevapi i roštiljske kobasice.
Pogledajte i: