УКОЛИКО ИДЕТЕ У ЦРНУ ГОРУ: Не посећујте ове месаре, стављају винобран у месо
Месни производи (ћевапи, пљескавице и роштиљске кобасице) у чак 39 од 50 месара у Подгорици, Цетињу и Тузима, у којма је Ветеринарска инспекција у новембру и децембру прошле године обављала контроле, били су позитивни на винобран, конзерванс чије је мешање са месом строго забрањено.
Из Управе за инспекцијске послове, у оквиру које се налази Ветеринарска инспекција, потврдили су да је забрањено да се винобран користи у месу, као и да су контролисаним објектима наложили да униште месне прерађевине у којима је утврђено присуство конзерванса и изрекла им новчане казне од по 5.500 еура.
„И у поновљеним контролама, је код мањег броја објеката утврђено да и даље користе винобран, због чега су им поново изрекли новчане казне од по 5.500 евра и поднели захтев за покретање прекршајног поступка Органу за прекршаје“, казали су из Управе, али нису саопштили колико су објеката поново контролисали.
У општини Подгорица, у периоду од 11. до 14. новембра, од 35 објеката, у којима су узети узорци, резултати на винобран били су нозитивни у 31, док су 4. и 5. новембра узорци узети у четири објекта, од којих је један био позитиван, пишу Вијести.
У Цетињу су узорци узети 26. новембра у пет објеката и сви су били позитивни на винобран, а у Тузима су узорковане двије месаре и у обје су резултати на винобран били позитивни. Узорци су узети 4. децембра у Даниловграду у четири објекта, а резултати нијесу били позитивни на винобран.
Према документима достављеним Дану, резултати инспекцијских контрола меса у „Месари Јеверић” у Гинташу почетком новембра показали су стопостотно присуство винобрана у сва три испитивана производа пљескавице, ћевапи и роштиљске кобасице.
Погледајте и: