Zašto da izbegavamo beli šećer
Beli šećer nema nikakvu nutritivnu vrednost, a pored toga predstavlja stvarnu opasnost za ljudsko zdravlje – uzrokuje karijes, kiselost krvi, arteriosklerozu, gubitak kalcijuma, srčani udar, dijabetes, gojaznost, kao i mnoga druga oboljenja i neželjena stanja. Evo zašto ga treba izbegavati.
Zašto ovaj derivat šećerne trske toliko narušava ljudsko zdravlje?
Supstanca koju zovemo šećer ima malo veze sa samom biljkom, već se radi o čistoj saharozi, lišenoj nečistoća, vitamina, minerala, enzima i drugih esencijalnih elemenata. On je veštačka hemijska supstanca. Nasuprot drugim namirnicama, saharoza se pretvara u energiju, ali ne proizvodi proteine, minerale i vitamine, već samo prazne kalorije. Ovo predstavlja trenutni energetski šok za organizam, a ujedno ga iscrpljuje, jer metabolizam radi u prazno.
Za varenje šećera koriste se zalihe vitamina, aminokiselina i minerala, te i umereno korišćenje stvara temelj mnogih savremenih oboljenja. Studije pokazuju da je dijabetes nepoznata bolest u oblastima sveta gde se ne koriste prerađeni ugljeni hidrati.
Posebno je štetan za decu, starije osobe i žene, zato što lišava organizam kalcijuma i minerala, što se dešava zato što se saharoza vezuje za kalcijum u krvi. Takav spoj je nekoristan i uklanja se kroz sistem za varenje i bubrege.
Ni rafinirani smeđi šećer nije integralna i prirodna namirnica, ali ipak postoje procesi kojima se mogu zadržati kvalitetni sastojci šećera. Kada se sok šećerne trske koncentriše kuvanjem bez fermentacije, dobija se pravi integralni šećer.
Alternativni zaslađivači
- Med – Bogat kalcijumom, gvožđem, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima, fosforom i antiseptičkom mravljom kiselinom.
- Voće – Prirodni šećer, bogat enzimima, vitaminima, mineralima i fruktozom.
- Jaggery – Tradicionalni vrsta šećera koja se koristi u Aziji i Africi, a nastaje prokuvavanjem datule ili soka šećerne trske.
- Ekstrakt stevije – 300 puta slađi od šećera, ovaj zaslađivač ima nizak nivo ugljenih hidrata, a povećava nivo tolerancije na glukozu.
- Sladić – Reguliše rad nadbubrežnih žlezda, deluje antidepresivno i zaustavlja karijes.
Našem organizmu saharoza nije potrebna ni u najmanjim količinama, a želju za slatkim možemo zadovoljiti istražujući nove ukuse, uz pravilno negovanje sopstvenog organizma.
(zdravlje.at)