clear sky
13°C
18.09.2024.
Beograd
eur
117.0508
usd
105.2142
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

STIGAO DEMANTI: Novi detalji slučaja ''Smailagić''

12.09.2024. 20:37
Alen Smailagić
Alen Smailagić / Izvor: MN Press

Nedavno je objavljen tekst u medijima u kojem se govori o navodnim neprijatnim iskustvima povremenog reprezentativca Srbije Alena Smailagića tokom njegovog igranja za Partizan. Povodom svega, oglasili su se zastupnici zastupnici lica pomenutih u tekstu, Z.S. i D.B., demantujući navode.

Tekst je izneo tvrdnje o određenim dešavanjima koja su se dogodila povremenom reprezentativcu Srbije tokom prethodnog perioda, a koja su opisana kao "strašna iskustva". U vezi sa tim, zastupnici Z.S. i D.B. odlučili su da se obrate javnosti i u potpunosti negiraju te navode. U demantu koji prenosimo u celosti, oni tvrde da su informacije iznete u tekstu netačne i iznose svoj stav o događajima.

 - U odnosu na pomenuti tekst, a shodno čl. 94 zakona o javnom informisanju i medijima, u svojstvu punomoćnika Zorana Škorica i Damira Bogučanina (punomoćja u prilogu), koje ste učinili prepoznatijivim označavajući ih sa Z.S. i D.B., zahtevamo da objavite sledeći demanti. Napominjemo da je odgovor na informaciju značajno kraći od tekstova na koje se reaguje, te zahtevamo objavljivanje daljeg teksta u integralnom obliku, pod pretnjom posledica propisanih istim zakonom.

Prvi put u istoriji košarke, osamnaestogodišnji dečak je prešao iz sredine kao što je Kotež, direktno u tim šampiona NBA lige. Nikada u istoriji ovih prostora se nije desilo da put u NBA ligu ne vodi preko Mege, Zvezde ili Partizana, ali ni preko drugih evropskih klubova, ni preko NCAA lige, vec pravo iz naselja poput Koteža. Taj put je trasiran i finansiran godinama unazad, igra je svakodnevno imao individualne i grupne treninge, obezbeđeni su mu različiti treneri za različite segmente igre, obezbeđeni su mu teretana i kondicioni treninzi, medicinske usluge i fizikalne terapije, posećivao je kampove, obezbeđeni su mu specijalni programi ishrane, nutricionista, kupovana mu je specijalna sportska oprema, obezbeđeno je da neke bivše legende NBA košarke dolaze u Kotež i gledaju ga u sali za fizičko, a deo usavršavanja igrača su npr. bili i obavezni privatni časovi engleskog jezika i matematike. Iznećemo samo činjenice i to hronološki:

U avgustu 2018. igrač potpisuje „Ugovor o planiranju karijere, organizaciji sportskog i ličnog razvoja i usavršavanja igrača“, kojim prihvata neke obaveze u odnosu na onog ko mu je sve navedeno godinama unazad omogućavao, ali se vodilo računa da taj ugovor u različitim sojstvima potpišu:
(1)Igrač, (2) Otac igrača, (3) Majka igrača, (4) Trener igrača, (5) Predsednik kluba u kojem je igrač igrao, (6) Licencirani FIBA agent.

U aprilu 2019. pred javnim beležnikom je overen Ugovor o profesionalnom angažovanju igrača (ugovor o radu) između Alena Smailagića i KK Beko Basketball Kotež, a potom je isti uredno registrovan pred nadležnim telima KSS.

U julu 2019. igrač potpisuje ugovor sa ekipom tadašnjih NBA šampiona – Golden State Warriors na iznos od više miliona evra.

Zatim navodni „ucenjivač“ Z.S. posećuje igraca u Americi o čemu svedoče i više nego srdačne zajedničke fotografije sačinjene u decembru 2019. u New York-u ili u januaru 2020. u San Francisku.
 

Na prolece 2020, po zahtevu igrača, pojavila se potreba za aneksiranjem tog ugovora, u kojem stoji da „ugovorne strane izražavaju obostrano zadovoljstvo dosadašnjim planiranjem karijere, organizacijom sportskog i ličnog razvoja, kao i usavršavanjem igrača“ te da ugovorne strane tada potpisuju aneks „zadovoljne dosadašnjom saradnjom, potrujuéi dosadašnje izvršavanje ugovornih obaveza, a sa ciljem da se i kroz aneksiranje ugovora igraču omogući sto bolji dalji košarkaški razvoj i napredak u košarkaškoj karijeri“.

Tokom letnje NBA pauze, u avgustu 2020. igrač je pohađao letnji košarkaški kamp u organizaciji „ucenjivača“ koji je odrzan na Goču.
Pocetkom 2021. godine igrač je promenio savetodavce, pa je potom odlucio da ne postuje ugovorima preuzete obaveze, pa je prekinuo svaku komunikaciju sa ljudima sa kojima je do tog momenta godinama bio u izrazito srdačnim i prijateljskim odnosima. Posedice govore da ej to bio potez od kojeg karijera igraca kreće nizbrdo, a ne nikakve izmišljene pretnje i ucene.

Posto je igra prekinuo svaki vid komunikacije i jasno stavio do znanja da nema nameru da poštuje ugovorima preuzete obaveze, lica koja su u tekstovima oznacavate kao neko ko se bavi iznudama i ucenama su odlucila da sporni odnos iznesu pred organe koji su po zakonu nadlezni za slucaj sporova. Krajem 2021. je podneta jedna tuzba Višem sudu u Beogradu, a kasnije je pokrenut i jedan arbitražni postupak pred međunarodnom BAT arbitražom u Ženevi. Tek u januaru 2022. godine, skoro deceniju od kako je igra počeo da koristi pružene benefite, u odgovor na tužbu punomoćnik igraca iznosi tezu po kojoj igra navodno nije znao sta je i sa kim potpisao?

Potom sledi jedan-jedini susret i jedina komunikacija Z.S. i DB. . sa igracem, koja se desila slucajno u martu 2022. prilikom otvaranja kosarkaskih terena u Kotezu, kada su se sreli, srdano pozdravili, bez ijedne razmenjene ruzne reci ili pogleda.

Kasnije saznajemo da je punomonik igraca u julu iste godine predao potpuno besmislenu krivinu prijavu protiv Z.S. iD.B, verovantno sa ciljem da nekako potkrepi potpuno neutemeljene stavove zi odgovora na tuzbu. Neko ko pretenduje da se bavi novinarstom bi. morao da zna da svako protiv svakog moze da podnese krivinu prijavu i da sadrzina krivine prijave koju je jedan gradanin podneo protiv drugog, apsolutno ne znaci da su iznete tranje istinite. Upkros tome, ni jedan medij nije ni pokusao da kontaktira suprotnu stranu, vec su usedili tekstovi puni lazi i neistina, potkrepljeni samo „sadrzinom prijave“.

Visi sud u Beogradu ej u postupku P.br. 3028/21 vise puta zvao igraca da u svojstvu parniene stranke objasni kako je moguce da nije znao ni sta, ni sa kim potpisuje pred javnim beleznikom, ako ej pismen i ako zna spski, ali se on do d a n a s j e g dana nijednom nije odazvao pozivima suda.
Upostupku pred BAT arbitrazom igra se brani slinom argumentacijom, po kojoj iovde nije bio svestan sta potpisuje, iako se njegov potpis nalazi na svakoj od 24 stranice ugovora, iako je dokument potpisao pred advokatom, istovremeno sa ocem imajkom, trenerom..

Dakle, u periodu iz kojeg potiču navodne „pretnje, ucene i agonija“, zbog kojih je navodno upropašćena karijera igraca, nije postojala apsolutno nikakva komunikacija, izuzev jednog slucajnog susreta na javnom skupu. Izuzev tog susreta ni rec, ni poruka, ni mejl, ni telefonski razgovor, cak ni sa trenerom sa kojim je igra skoro deceniju svakodnevno provodio sate u sali.

Van zdrave pameti je teza po kojoj se ucena ili iznuda ostvaruju kroz tuzbu nadleznom sudu. Naprotiv, ucena i iznuda su pravno nedozvoljene radnje, dok je podnosenje tuzbe nadleznom sudu u potpunosti zakonita i jedina ispravna i legitima radnja koju moze preduzeti bilo koje lice koje smatra da ima osnova za zastitu nekog svog prava.
Uz saznanja koja sada imate, te spremnost nase advokatske kancelarije da Vam da na uvid apsolutno svaki dokument kojeg pominjemo, zahtevamo da se odmah prekine brutalna kampanja protiv Z.S. i DB. , koji su do sada predstavijeni kao kriminalci, koji su necasnim, nepostenim i kriminalnim radnjama doveli do toga da „igra lose igra“ te da je „pobegao iz Srbije“ ili „prosao pakao“ i slično.

Z.S. i D.B. nece dalje ucestvovati u „blatu“ u koje neko sracunato pokusava da ih uvuce, vec ovim demantijem pocinjemo i zavrsavamo raspravu pred medijima. Sporni odnos sa igracem bice raspravijen tamo gde treba – pred nadleznim instancama u vec pokrenutim postupcima. Svaki mediji koji nastavi da ucestvuje u prijavoj kampanji, bice izlozen tuzenju. Sav novac ostvaren u postupcima naknade stete, bice iskoriscen u surhu razoja mladih kosarkasa u Srbiji, koji bi, uz adekvatnu podrsku, mozda mogli da dobiju priliku da iz Koteza ili neke sline sredine zavrse u NBA Ligi - piše u tekstu.

 

MARJANOVIĆ STIŽE U ISTANBUL: Poznata plata srpskog centra
Boban Marjanović

MARJANOVIĆ STIŽE U ISTANBUL: Poznata plata srpskog centra

17.09.2024. 22:01
”ČEKAMO BOBANA”: Šarunas potvrdio povratak Marjanovića u Evroligu!
Šarunas Jasikevičijus

”ČEKAMO BOBANA”: Šarunas potvrdio povratak Marjanovića u Evroligu!

17.09.2024. 21:33
NEKI NOVI REAL: Kampaco optimista - Novajlije nam donose kvalitet, faliće Jabusele
Fakundo Kampaco

NEKI NOVI REAL: Kampaco optimista - Novajlije nam donose kvalitet, faliće Jabusele

17.09.2024. 19:02
MIŠKO BACIO BOMBU: Vraća se Boban Marjanović
Miško Ražnatović i Boban Marjanović

MIŠKO BACIO BOMBU: Vraća se Boban Marjanović

17.09.2024. 16:49
KIŠA GOLOVA: Bajern spakovao Dinamu DEVET golova! Liverpul srušio Milan
Detalj sa meča

KIŠA GOLOVA: Bajern spakovao Dinamu DEVET golova! Liverpul srušio Milan

17.09.2024. 23:12
POČELA LIGA ŠAMPIONA: Porazi Zvezdinih rivala, Vlahović upisao asistenciju
FK Juventus

POČELA LIGA ŠAMPIONA: Porazi Zvezdinih rivala, Vlahović upisao asistenciju

17.09.2024. 20:43
ZABAVLJALI SE SRBIN I BUGARIN: Dimitrov pobedio Đokovića na egzibiciji u Sofiji
Novak Đoković

ZABAVLJALI SE SRBIN I BUGARIN: Dimitrov pobedio Đokovića na egzibiciji u Sofiji

17.09.2024. 21:08
Šakira videla da fali OVA NAMIRNICA u frižideru i shvatila da je Pike VARA! Usledio je raskid veka
Šakira shvatila da je Pike vara

Šakira videla da fali OVA NAMIRNICA u frižideru i shvatila da je Pike VARA! Usledio je raskid veka

17.09.2024. 18:35
BEOGRADSKA NADBISKUPIJA PROSLAVLJA 100 GODINA POSTOJANJA Vučić: "Upućujem najiskrenije čestitke svim pripadnicima katoličke zajednice u Srbiji" (FOTO)
Aleksandar Vučić

BEOGRADSKA NADBISKUPIJA PROSLAVLJA 100 GODINA POSTOJANJA Vučić: "Upućujem najiskrenije čestitke svim pripadnicima katoličke zajednice u Srbiji" (FOTO)

17.09.2024. 20:00
POČINJE MINI LEDENO DOBA?! "NIJE NAIVNO" Šok prognoze meteorologa: Ovo nismo videli duže od 60 godina, pred nama je neočekivani period
Vremenska prognoza

POČINJE MINI LEDENO DOBA?! "NIJE NAIVNO" Šok prognoze meteorologa: Ovo nismo videli duže od 60 godina, pred nama je neočekivani period

17.09.2024. 21:24
ONI NEĆE MORATI U VOJSKU? Služenje otadžbini je ponos i čast, ali ako ispunjavate ove uslove bićete pošteđeni
Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije

ONI NEĆE MORATI U VOJSKU? Služenje otadžbini je ponos i čast, ali ako ispunjavate ove uslove bićete pošteđeni

17.09.2024. 20:44
Karleuša ponudila Popoviću pomoć: "Čula sam da Sale nije dobro..." Zaboravila na njihov sukob i otkrila detalje razgovora sa njegovom suprugom Suzanom
Saša Popović, Jelena Karleuša

Karleuša ponudila Popoviću pomoć: "Čula sam da Sale nije dobro..." Zaboravila na njihov sukob i otkrila detalje razgovora sa njegovom suprugom Suzanom

17.09.2024. 21:25