Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СВАКИ ВОЗАЧ У СРБИЈИ МОРА ДА ЗНА: Начелник Управе саобраћајне полиције о камерама за униформе

24.08.2023. 21:02
Пише:
BiH, policija
БиХ, полиција / Извор: Профимедиа

Дужности полицијских службеника.

Камере ће снимати све интервенције полицијских службеника, а они ће бити дужни да укључе камеру приликом сваке примене полицијског овлашћења или примене мере и радње.

УГРОЖАВА ЛИ СЕ ДОДАТНО БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА? Погледајте ко ће све моћи да полаже за камионе и аутобусе

УГРОЖАВА ЛИ СЕ ДОДАТНО БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА? Погледајте ко ће све моћи да полаже за камионе и аутобусе

"ЛАЖНИ ПОЛИЦАЈЦИ" ХАРАЈУ СРПСКИМ ПУТЕВИМА: Заустављају возаче и глуме пресретаче

"ЛАЖНИ ПОЛИЦАЈЦИ" ХАРАЈУ СРПСКИМ ПУТЕВИМА: Заустављају возаче и глуме пресретаче

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ЗАКОНУ: Ко ће преузимати новац од казни?

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ЗАКОНУ: Ко ће преузимати новац од казни?

Саобраћајни полицајци, као и Одељење за интервентну контролу саобраћаја и саобраћајна обезбеђења - такозвани пресретачи - од 1. септембра ће на својим униформама да имају камере које ће да снимају док полицијски службеници обављају своје послове или примењују овлашћења. Грађани неће моћи да захтевају да не буду снимани, али, са друге стране, њихова документа не смеју да буду снимана. Како функционишу камере, која је њихова намена, као и у којим случајевима снимци могу да послуже као доказ саобраћајног прекршаја, за Telegraf.rs објашњава начелник Управе саобраћајне полиције.

Како напомиње, камере ће у првој фази да користе припадници Управе саобраћајне полиције, као и припадници Одељења за интерветну контролу саобраћаја и саобраћајно обезбеђење, односно пресретачи и полицијски службеници који са њима раде на целој територији државе. Користиће их и полицијски службеници који раде у Саобраћајној полицијској испостави Београд ауто-пут за државне путеве првог А реда, који покривају прилазне правце ка Београду.

- Жеља нам је да у следећој фази сви полицијски службеници Саобраћајне полиције користе ове уређаје, не само Управа саобраћајне полиције, већ и Управа полиције, то јест представници опште надлежности, гранична полиција и сви други полицајци који примењују овлашћења - каже Лакићевић за Telegraf.rs.

Министарство унутрашњих послова је од Амбасад САД у Београду и Министарства правде добило 60 камера, од којих ће 30 да носе саобраћајни пшолицајци у Београду, а 30 пресретачи.

Дужности полицијских службеника

Камере ће снимати све интервенције полицијских службеника, а они ће бити дужни да укључе камеру приликом сваке примене полицијског овлашћења или примене мере и радње.

- Када полицијски службеник два пута притисне на камеру, она снима. Када заврши интервенцију притисне једном у трајању од четири секунде и искључује се аудио и видео снимање. Оно што је такође јако битно је да је полицијски службеник дужан да упозори грађанина, односно учесника у контроли, да се интервенција снима. Дужан је да му пренесе разлоге због којих је заустављен. Прво га, наравно, поздрави руком и речима, потом му пренесе разлоге контроле, а мора да каже и који је прекршај учинио, осим уколико није неко кривично дело због ког нећемо рећи шта је у питању и због хитности у поступању - додаје.

Истиче да полицајац има дужност да грађанима каже да возач и путници не напуштају возило, као и да могу да се укључе у саобраћај тек када му то полицијски службеник дозволи.

На крају интервенције снимање се искључује, а свака интервенција ће бити снимана на исти начин.

Камера се неће користити уколико постоји препрека или претња јавној безбедности и безбедности полицијског службеника. Ово ће бити само изузетни случајеви када не би било целисходно да полицијски службеник ризикује свој или живот лица према коме се примењује полицијско овлашћење - напад на овлашћено службено лице, покушај убиства, самоубиства, разбојништво и слично.

Полицијски службеник у тим случајевима, чим се створе услови за то, укључити камеру, а некоришћење камера биће евидентирано у налогу за извршење службеног задатка.

За шта се снимци користе?

Начелник Лакићевић објашњава да је превасходна намена камера смањење злоупотребе приликом обављања полицијских послова.

- Такође ће да служе и за унапређење наших анализа и поступака приликом примене полицијских овлашћења. Исто тако ћемо моћи да их користимо за нашу едукацију, а у том случају ћемо да замутимо лица свих грађана који се налазе на снимцима. Имамо обавезу да вршимо контролу снимака најмање једном у четири месеца, што значи да можемо да их прегледамо и пет пута у том временском периоду. Старешине ће да имају обавезу да прегледају снимке, без обзира на то да ли постоји нека пријава или притужба на рад полицијских службеника. Наравно да ћемо, уколико постоји притужбени поступак, изузети и проверити снимак како бисмо видели да ли је притужба основана или није. То је један од разлога и сврха коришћења, да видимо да ли су притужбе на поступање полицијских слулжбеника основане или не - истиче начелник.

Снимци као доказ на суду

Снимци се, како каже, користе искључиво за унапређење рада, за законитији, професионалнији и транспарентнији рад Министарства унутрашњих послова. Оно што је кључно, јесте да сврха није документовање прекршаја и кривичних дела. Ипак, ти снимци могу да буду достављени тужилаштву или суду као доказ извршења кривичних дела, уколико те институције то затраже.

- Суд и тужилаштво у било којој ситуацији морају да затраже снимке, али то мора да буде у року од 45 дана јер се они након тога аутоматизовано бришу хронолошким редом. Тако да, уколико не траже снимке у том року, ми нећемо моћи да их дамо. Рок од 45 дана смо определили јер Закон о полицији у члану 234 наводи да притужба може да се поднесе у року од 30 дана од притужбеног догађаја, а оставили смо још 15 дана уколико нам суд или неки други орган тражи снимке, да их имамо још тих 15 дана. Упоређивали смо и анализирали колико дуго земље у окружењу чувају снимке - додаје.

Грађани не могу да одбију снимање

- Ове камере немају могућност снимања и скидања биометријских података грађана. Стриктно је забрањено снимање докумената. Водили смо рачуна, били смо код заштитника грађана, као и код повереника за обраду података о личности и објаснили смо им наш правни основ који, између осталог, наводи да можемо да снимамо поступање полицијских службеника приликом примене полицијских овлашћења, мера и радњи, као и у унапређењу, односно вршењу анализа примене тих овлашћења. Имамо широк дијапазон - каже Лакићевић.

Истиче да грађани не могу полицијском службенику да кажу да не желе да буду снимани.

- Снимци ће бити коришћени одговорно, а подаци којима се рукује ће бити безбедни. То нам и јесте кључно, зато нисмо тражили да користимо камере у неке друге сврхе и зато потенцирамо то да је сврха заиста смањење злоупотреба и евентуалних прекорачења овлашћења полицијских службеника, али исто тако и унапређење рада, бољи и транспарентнији однос са грађанима и стицање поверења грађана, које нам је јако битно, јер је оно најбоља оцена нашег рада. Ако грађани имају поверење у државне органе, то нам показује колико одговорно радимо свој посао - додаје.

Камере немају могућност, односно немају софтвер за препознавање лица, већ само документовање видео записа са звуком.

Функције камера

- Функција камере је аудио и видео запис, а функција камере као уређаја је да може да ради 12 до 14 сати, може да снима непрекидно смену од осам или 12 сати, односно целу смену. Ми смо се одлучили за опцију да снимамо само приликом примене полицијских овлашћења јер бисмо имали много материјала који би неко сутра требало да прегледа. Можда не бисмо стигли све да прегледамо и сервер би био загушен. Уређај је од чврстог материјала, отпоран на ударце, без штетних последица по здравље корисника - објашњава Лакићевић.

Камера се носи на предњем делу полицијске униформе, на џепу или магнету, и даје аудио и видео снимак из перспективе полицијског службеника без употребе руку. Снима у опсегу температура од -20 до 50 степени, има угао снимања од 143 степена, уз могућност снимања у ХД и Full ХД резолуцији, као и 64 гигабајта меморије.

- Имамо и могућност предснимања, односно можемо да добијемо снимак до два минута уназад од тренутка када полицијски службеник укључи камеру. То постоји због хитних интервенција. Може да се деси да је полицијски службеник видео возача који прича на телефон током вожње или није везао појас. Некад не видите да ли сте лепо притиснули дугме, некада морате одмах да реагујете. Не можемо да успоримо рад полицијских службеника, зато имамо могућност враћања снимка. Он увек снима до два минута уназад - додаје.

Снимци се не чувају у уређају, већ се преносе на сервер у тренутку када се уређај пуни.

Ко има приступ снимцима?

- Приступ снимцима ће имати само овлашћени полицијски службеници који добију посебно одобрење начелника полицијсте управе, односно командира, непосредних старешина и само под условом да имају дозволе, а имаће и приступне шифре. Осим тога, постоји и додатна контрола, те ће тачно да се зна да је Лакићевић Славиша, као оператер, дозволио приступ одређеном полицијском службенику 15. августа у одређено време. Правиће се журнал сваког уласка у софтвер - објашњава начелник.

Дакле, у евиденцији ће моћи да се види ко је омогућио приступ видео снимцима, када је полицијски службеник ушао на сервер, као и ко је прегледао које снимке.

Подсетимо, систем за аудио и видео документовање поступања полицијских службеника саобраћајне полиције, је у примени у 13 европских држава, чланица организације РОАДПОЛ - Европске мреже саобраћајних полиција (Бугарска, Литванија, Словенија, Холандија, Пољска, Малта, Летонија, Молдавија, Мађарска, Финска, Румунија, Турска и Естонија), као и Република Северна Македонија, која није чланица РОАДПОЛ-а, док је имплементација у току у Белгији, Италији и Кипру.

Како је наведено, у наведеним земљама, ефекти примене су позитивни, а систем је допринео већој заштити и грађана и полицијских службеника саобраћајне полиције, као и смањењу случајева корупције.

 

 

Ово "скривено" дугме у аутомобилу може вам спасити живот: Возачи, ако сте у ОПАСНОСТИ имајте на уму шта прво урадити (ВИДЕО)
automobil

Ово "скривено" дугме у аутомобилу може вам спасити живот: Возачи, ако сте у ОПАСНОСТИ имајте на уму шта прво урадити (ВИДЕО)

15.09.2024. 15:23
ПУНЕ СЕ РЕЗЕРВОАРИ ДО ПЕТКА! Ово су најновије цене горива у Србији
gorivo

ПУНЕ СЕ РЕЗЕРВОАРИ ДО ПЕТКА! Ово су најновије цене горива у Србији

13.09.2024. 10:33
У којим земљама се вози левом, а у којим десном страном пута?

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ

saobraćaj u Beogradu

У којим земљама се вози левом, а у којим десном страном пута?

11.09.2024. 12:09
ЧЕСТО СЕ ПАЛИ ОВА ЛАМПИЦА НА ДИЗЕЛАШИМА: Возачи због ње луде, а треба да ураде само једну ствар
Instrument tabla

ЧЕСТО СЕ ПАЛИ ОВА ЛАМПИЦА НА ДИЗЕЛАШИМА: Возачи због ње луде, а треба да ураде само једну ствар

11.09.2024. 08:17
Ово "скривено" дугме у аутомобилу може вам спасити живот: Возачи, ако сте у ОПАСНОСТИ имајте на уму шта прво урадити (ВИДЕО)
automobil

Ово "скривено" дугме у аутомобилу може вам спасити живот: Возачи, ако сте у ОПАСНОСТИ имајте на уму шта прво урадити (ВИДЕО)

15.09.2024. 15:23
ПУНЕ СЕ РЕЗЕРВОАРИ ДО ПЕТКА! Ово су најновије цене горива у Србији
gorivo

ПУНЕ СЕ РЕЗЕРВОАРИ ДО ПЕТКА! Ово су најновије цене горива у Србији

13.09.2024. 10:33
У којим земљама се вози левом, а у којим десном страном пута?

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ

saobraćaj u Beogradu

У којим земљама се вози левом, а у којим десном страном пута?

11.09.2024. 12:09
ОВО СУ ЦЕНЕ У БЕОГРАДУ, НИШУ И НОВОМ САДУ: Да ли је ЈЕФТИНИЈЕ ићи у други град због малог сервиса за ауто?!
mali servis

ОВО СУ ЦЕНЕ У БЕОГРАДУ, НИШУ И НОВОМ САДУ: Да ли је ЈЕФТИНИЈЕ ићи у други град због малог сервиса за ауто?!

12.08.2024. 18:43
БИТИ ИЛИ НЕ БИТИ ЗА КИЈЕВ "Време је да почну да се постављају непријатнија питања о сукобу у Украјини" - Колико је Запад спреман да иде далеко?
Volodimir Zelenski

БИТИ ИЛИ НЕ БИТИ ЗА КИЈЕВ "Време је да почну да се постављају непријатнија питања о сукобу у Украјини" - Колико је Запад спреман да иде далеко?

21.09.2024. 08:08
ВЕРНИЦИ СЛАВЕ МАЛУ ГОСПОЈИНУ Данас је црвено слово, а ову молитву Богородици обавезно прочитајте
Crkva

ВЕРНИЦИ СЛАВЕ МАЛУ ГОСПОЈИНУ Данас је црвено слово, а ову молитву Богородици обавезно прочитајте

21.09.2024. 07:26
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
ПЉУШТЕ КОМПЛИМЕНТИ ЗА ВУЧИЋА: Популарни интернет портал о дипломатским успесима Србије
Aleksandar Vučić

ПЉУШТЕ КОМПЛИМЕНТИ ЗА ВУЧИЋА: Популарни интернет портал о дипломатским успесима Србије

21.09.2024. 08:52