Драгана је направила 400 КИЛОГРАМА АЈВАРА и израчунала КОЛИКО је исплативије прерадити паприку него је продати
Узгој паприке није повртатска делатност својствена косјерићком крају, познатом по другим пољопривредним културама, али ипак ето Драгане Милић, домаћице из села Сеча Река, да буде изузетак.
А можда и пример некима који уз све обавезе у домаћинству могу да издвоје мало времена и посвете се послу који не тражи превелика улагања, али доноси солидну зараду. Не у висини неке просечне плате, али довољну да потркпи кућни буџет.
Колико штеде грађани у земљама региона? Највише са стране остављају Аустријанци, а ево на ком месту су Срби
ПРАВИ ТРЕНУТАК ДА РЕШИТЕ СТАМБЕНО ПИТАЊЕ: Ево зашто је сада ИДЕАЛАН МОМЕНАТ да дигнете кредит за стан
Пензионери ће 4. новембра добити 5.000 динара, а знате ли шта значи "ШВАЈЦАРСКА ФОРМУЛА" која се уводи?
Драгана на свом имању има три пластеника, укупне површине три ара, на којима узгаја поврће, с тим што јој је примарни производ паприка. Један део рода пласира као свеже поврће, други прерађен у ајвар, а купци јој по робу долазе на врата.
- Најјефтинији и најпрострији пластеник са обичним моткама и најлоном кошта 200-300 евра. Имам један такав, а уз њега и два скупља чије цене се, зависно од пратеће опреме, крећу од 1.500 до 3.000 евра. Осим почетног улагања у пластенике нема великог улагања у производњу, нарочито ако имаш воду којом системом 'кап по кап' можеш да наводњаваш усев. Најскупља ставка су ми тегле за ајвар које коштају 40-50 динара - прича Драгана Милић.
Релативно је нова у овом послу, али је временом спознала његове тајне толико да је ове године на 2,5 ари произвела 2,4 тоне пластеничке паприке.
Принос би био још већи да због високих температура није опао цвет током цветања једног од кола њених паприка.
- Род је био добар, али и цена која је излазила до 120 динара. Ипак, нешто исплативије ми је било да паприку продам прерађену у ајвар него живу. На пример, од 23 килограма паприке могу да направим 10 килограма ајвара који продајем по 500 динара. Ако се одузму остали трошкови – састојци који иду у ајвар, половина је чиста зарада. Дакле, на тих 10 килограма зарада је 2.500 динара, осносно 250 по тегли - објашњава Драгана.
Пријатељима и познаницима ове сезоне је продала 400 килограма ајвара. Када урачуна и свежу паприку, каже, зарадила је за годишњу плату у висини 25-26 хиљада динара месечно.
- То је мало мање од прописаног минималца, за који људи раде осам сати дневно, неки чак и више, па и викендом, плаћају превоз до посла. А ја сам то зарадила испред своје куће, уз мало уложеног времена и рада, узгред са свим осталим пословима на домаћинству. Гајим још козе, ћурке, стоку, имам малину, купину, јагоду, а осим паприке у пластенику и парадајз, краставац, млади лук, тиквице - каже пољопривредица из Сече Реке код Косјерића.
Паприку прска против пламењаче, само два пута и то кокојшим ђубретом. Ово је поврће које није захтевно по питању тла, једино што му непогодује је, каже Драгана, песковито земљиште. Биљка највише посла тражи кад јој дође време за везивање.
- Зарађено од паприка сам наменила за даље инвестирање у производњу. Догодине планирам да подигнем још један пластеник. И нећу стати на томе. Супруг и ја поседујемо велико имање и циљ нам је десет ари под пластеницима. То када би нам се испунило имали бисмо посао од кога солидно може да се живи - поручује Драгана Милић.
ПОРАСЛЕ НАМ ПЛАТЕ: Ево колико је износила просечна нето зарада у августу
НЕСЛУЋЕНЕ МОГУЋНОСТИ И МИЛИОНСКО ТРЖИШТЕ: Договор са Евроазијском унијом ОГРОМНА КОРИСТ за српску пољопривреду
СРПСКИ КРОМПИР све траженији у свету! Услови ИДЕАЛНИ за производњу
Да ли је ово најбизарнији посао на свету? ТРАЖЕ ОСОБУ КОЈА ЋЕ НОСИТИ ПАПУЧЕ И ЗА ТО БИТИ ПЛАЋЕНА!
ОГРОМАН ПОТЕНЦИЈАЛ ЗАНЕМАРЕНЕ ВОЋКЕ: Изузетно је здрава и може бити извор добре зараде! (ВИДЕО)