РАЗЛИКА НИЈЕ МАЛА: Посна слава скупља од мрсне, рачуница је јасна, ово је разлика у цени
Почела је сезона највећих зимских слава.
Иако се због пандемије короне ни ове године неће славити као пре вируса, онако како смо навикли са много гостију па и по неколико дана, многи грађани ће испоштовати верске обичаје бар у кругу најближих чланова породице и пријатеља.
Рачуница показује да за спремање мрсне славе треба издвојити око 43.790 динара, док је посна трпеза скупља и потребно је 46.350 динара за храну и остале потрепштине.
АКО НЕ ПЛАТИТЕ ДО ПОНЕДЕЉКА, СЛЕДИ ПАПРЕНА КАМАТА! Истиче рок за плаћање ПОРЕЗА
ДА ЛИ ЋЕ ПОСКУПЕТИ ХЛЕБ У СРБИЈИ? Након скока цене основних животних намирница, влада донела важну одлуку
ОВО СУ НАЧИНИ НА КОЈИ МОЖЕТЕ ДА УШТЕДИТЕ МНОГО НОВЦА! Жена поделила трикове: Богатији смо за 23.000 евра (ВИДЕО)
Познато је да је у Србији крсна слава један од најважнијих догађаја у току године па за тај дан не жалимо пара како бисмо на најбољи начин угостили пријатеље и родбину. Рачуница је направљена за најскромнију трпезу, али како је обично ред, хране мора да буде и да гости понесу.
За припрему мрсне славе највећи издатак је свакако месо. Уколико се одлучите само за роштиљ који печете у месари, за четири килограма треба издвојити око 3.800 динара. Међутим, уколико додате и прасетину, прасе од 15 килограма кошта око 7.000 динара, али под условом да га сами печете. Килограм купљеног прасећег печења кошта око 1.400 динара, док је килограм јагњећег печења око 1.700 динара. Слава је незамислива и без сарми или пуњених паприка. Тако је за око 40 сармица потребно око два килограма меса, што јунећег, што свињског, те је укупан износ око 4.000 динара.
Они који пак имају посну трпезу, за 20 гостију морају да купе барем 20 килограма свеже рибе - ослића, пастрмке, шарана. На пример, за ослић је потребно око 10.000 динара, плус пржење 200 динара по килограму, што је 14.000. Припрема посне сарме кошта око 4.000 динара, посних ролата и салата око 2.000 динара.
Поред меса, највише пара дајемо на предјело, односно за мезетлук - чак око 4.450 динара. За готове пите, кифлице и теста издвајамо око 3.600 динара плус десет векни хлеба, које коштају око 800 динара. Ипак, за посна предјела попут ролата, ајвара и салата мораћете да издвојите око 6.000 динара, док посне кифлице, пита и посна торта коштају око 6.600 динара. Ту је, наравно, и десерт: колачи, који коштају око 4.000 за три килограма, или торта, око 3.000 динара ако је сами правите.
Ипак, оно што је при рачуници исто за обе врсте славе јесте цена пића, које укупно кошта око 8.400 динара. Напомињемо да су све цене оквирне и могу да варирају.
Жито, 500 г 400
Славска свећа 300
Руска салата, 2 кг 1.100
Чајна кобасица, 1 кг 1.000
Печеница, 1 кг 1.100
Сир, 1 кг 500
Качкаваљ, 1 кг 750
Кулен, 1 кг 1.100
Јаја 20 ком. 340
Хлеб, 10 векни 800
Кифлице, 4 кг 2.400
Пита, 2 кг 1.200
Готов роштиљ, 4 кг 3.800
Прасе, свеже 15 кг 7.000
Сарма, 40 ком. 4.000
Купус, 4 кг 250
Кисели краставац, 2кг 300
Парадајз, 2 кг 300
Кисела салата, 3 кг 500
Паприка, 2 кг 350
Ситни колачи, куповни 3 кг 4.000
Торта, домаћа 3.000
Уље, 2 литра 400
Остале ситнице (салвете, чачкалице...) 500
Укупно 35.390
*Цене су у динарима
Жито, 500 г 400
Славска свећа 300
Хлеб, 10 векни 800
Кифлице, 4 кг 1.800
Пита, 2 кг 1.800
Ролати, 3 кг 1.800
Макароне с туњевином 600
Торта, домаћа 3.000
Ајвар, домаћи 3 кг 1.800
Пасуљ, 2,5 кг 750
Кисели краставац, 2 кг 300
Парадајз, 2 кг 300
Кисела салата, 3 кг 500
Паприка, 2 кг 350
Кромпир, 5 кг 350
Сарма, 40 ком. 4.000
Свеж ослић, 20 кг 10.000
Пржење рибе по кг 200
Уље, 4 литра 600
Ситни колачи, 3кг 4.000
Остале ситнице 500
Укупно 46.350 *Цене су у динарима
Сокови газирани,15 литара 750
Негазирани сокови, 10 литара 1.000
Кисела вода, 9 литара 300
Ракија, 3 литра 3.000
Пиво, 30 лименки 1.800
Вино, 4 литра 1.200
Кафа, 300 г 350
Укупно 8.400 *Цене су у динарима
- 14. новембар Свети Козма и Дамјан - Врачеви
- 21. новембар Свети архангел Михаило (Аранђеловдан)
- 4. децембар Ваведеније Пресвете Богородице
- 19. децембар Свети Никола (Никољдан)
- 9. јануар Свети Стефан
- 20. јануар Свети Јован Крститељ (Јовањдан)