Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БЕРБА ПЕЧУРАКА У ПУНОМ ЈЕКУ: Не дајте да вас преваре гљиве заводнице које се налазе у шуми (ФОТО)

23.06.2021. 11:32
Berba pečuraka u punom jeku
Берба печурака у пуном јеку / Извор: Фото: РИНА

За одлазак у шуму важно је да понесете штап којим можете да отерате гмизавце

Бројни путници намерници већ су се упутили у шуме широм Србије са циљем да своје корпе напуне печуркама. Берба је у пуном јеку, али у ову акцију неопходно је да кренете са великим предзнањем, јер се врло лако може десити да јестиве гљиве помешате са оним отровним. Много гљива има своје двојнице, а у народу се често каже да се неке печурке беру сваке године, а неке се беру и пробају само једном.

АПЕЛУЈУ, МОЛЕ ДРЖАВУ ЗА ПОМОЋ "ОВО ЈЕ НЕИЗДРЖИВО": Млекари траже поскупљење млека са 30 на 56 динара

АПЕЛУЈУ, МОЛЕ ДРЖАВУ ЗА ПОМОЋ "ОВО ЈЕ НЕИЗДРЖИВО": Млекари траже поскупљење млека са 30 на 56 динара

ВЕЋИНА НЕЗАПОСЛЕНИХ СУ ЖЕНЕ! Национална служба за запошљавање објавила колико се чека на посао

ВЕЋИНА НЕЗАПОСЛЕНИХ СУ ЖЕНЕ! Национална служба за запошљавање објавила колико се чека на посао

НЕ БАШ ОБИЧАН ПОСАО, А ДНЕВНИЦА И ДО 3.000 ДИНАРА! У Србији све више заинтересованих за овај вид "брзе зараде"

НЕ БАШ ОБИЧАН ПОСАО, А ДНЕВНИЦА И ДО 3.000 ДИНАРА! У Србији све више заинтересованих за овај вид "брзе зараде"

- Гљиве су заиста једно специфично, врло занимљиво царство, велики број њих је јестив , а највећи број је некако неутралан, није ни отрован, а не може се ни јести, ипак нажалост постоје и оне које можемо само једном пробати. Познату лисичарку можемо разликовати од заводнице највише по месту на ком се налази, ове јестиве печурке највише има на земљи, док се ипак она друга јавља углавном на пањевима, а ту су наравно и морфолошке разлике - рекао је Душко Брковић, професор Агрономског факултета у Чачку.

Berba pečuraka u punom jeku
Берба печурака у пуном јеку / Извор: Фото: РИНА

За одлазак у шуму важно је да понесете штап којим можете да отерате гмизавце. У потрагу за печуркама, креће се раном зором, а наоружани знањем и стрпљењем, берачи у шуми проводе и по неколико сати. Оно што може да збуни бераче јесте да врло често одмах поред јестивих расту и отровне гљиве у народу зване заводнице.

Berba pečuraka u punom jeku
Берба печурака у пуном јеку / Извор: Фото: РИНА

- Ако први пут берете печурке и уколико нисте сигурни у своје познавање ових биљака, увек поведите неког искуснијег, неког ко је већ то радио. Можете да се потпомогнете литературом и сликама, али ипак најсигурнија је варијанта да не експерментишете сами. Једу се лисичарке, вргањи, поповаче.. знамо како оне изгледају и само њих беремо. Чуо сам да се доста људи отровало печуркама, али мора се повести рачуна у коју шуму идете да их берете, не може да се једе било шта - наглашава Брковић.

Berba pečuraka u punom jeku
Берба печурака у пуном јеку / Извор: Фото: РИНА

Некада је по сувоборским шумама било на десетине берача, који су живели од продаје печурака. Сада је ситуација поприлично другачија, па у ову авантуру најпре крећу љубитељи природе. Стручњаци кажу да чак и неке јестиве печурке услед дугог стајања могу постати опасне по здравље, зато заборавите на пластичене кесе и чувајте их само и искључиво у дрвеним корпама.