ПРВА ЖЕНСКА ЗАДРУГА У ЗЛАТИБОРСКОМ ОКРУГУ: Ове жене производе слатко од кивија, мед од нара и liker од дрењка
Прва женска задруга у Златиборском округу основана је пре 17 година.
Валентина Аћимовић (30) из Севојна, иако је учитељица по занимању, потпуно се посветила преради и производњи пољопривредних производа.
Њена љубав према кулинарству и традиционални начин припреме зимнице и слатког од разног врста воћа, представљају спој који је знатно унапредио рад прве женска задруге у Златиборском управном округу Здравчица.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/02/29/4.jpg?itok=KrWoD7EZ)
ЗБОГ ИСТЕКА ПОПУСТА TRAVELLAND ЈЕ ЗА ВАС ОТВОРЕН И У СУБОТУ ДО 20 ЧАСОВА
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/07/24/profimedia-0159549909.jpg?itok=11B9E5IT)
ОВА ЗЕМЉА ИМА НАЈВЕЋИ ДРЖАВНИ ФОНД НА СВЕТУ: Компанија која зарађује 180 милијарди долара, открила тајну пословања!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/119/profimedia-0117279067.jpg?itok=5KdNkHn-)
Недостатак школованих занатлија, а ЗАРАДА више него ДОБРА - Србији недостају мајстори за ОВО!
- Моја професија је дефинитивно требало да буде кулинарство, јер имам велику љубав према припремању хране. Уживам у томе и дајем себе 100 одсто. Мој муж Бранко доста ми помаже и подржава. Захвална сам му на томе, јер данас је веома ретко да мушкарац учествује у таквим пословима. Наравно, и моји укућани ми дају подршку, увек су ту кад треба да се пручувају наше двоје мале деце - каже Валентина.
Веома је важан начин припреме зимнице и слатког. Валентина је много тога понела од своје баке Мике.
- Већи део производа правимо по старим рецептима моје баке Мике, која се бави пластеничком производњом у Пожеги. Од ње узимамо део сировина, које после прерађујемо, јер знамо да је то потпуно здрав начин производње. Наравно, један део производа мора да се прави по савету технолога - наводи она.
Према њеним речима Здравчица има 20 жена које производе сировину, учествују у преради и чувају традицију. Између осталог, њихов циљ је производња органске хране, односно органске зимнице и неких домаћих производа по рецептури традиционалне производње.
Њихов програм рада прати сезонску производњу, па ако је сезона паприка, онда, логично праве ајвар.
- Неке производе немамо током целе године, јер су наше количине ограничине и идемо на квалитет. Сада имамо оно што је актуелно у овим зимским данима, а то је слатко од поморанџе, слатко од кивија, мед од нара, пекмез од шљива за које смо добили специјално признање на Сајму етно хране и пића у Београду прошле године, имамо и слатко од вишње, дуња, џем од шипурка. Правимо и likere, које имамо током целе године. Издвојила бих liker од дрењка који је јако здрав, а ту су likeri од дивље купине, ароније, крушке - каже Валентина и додаје да је тренутно шири асортиман тих слатких производа, јер они могу да се праве током целе године.
- Имамо и сокове од органске малине, сок од дрењка, кашасти сок од јабуке, крушке и шаргарепе. Од сланог програма највише се тражи наша сеоска туршија, коју имамо целе године. Занимљива је и ловачка и гурманска салата. Гурманска салата има баш пикантан укус, састављена је од белог грожђа и чили папричица, па тако има сладак и љут укус. Најбоље иде уз месо - додаје она.
Рада Јоскимовић, директорка "Здравчице", хвали Валентинин рад и ангажованост.
- Валентина је наша најмалађа задругарка, будућа нада и понос за вођење наше идеје. Веома је вредна и стиже много тога да уради - каже директорка.
У овом тренутку селе се из Пожеге у Севојно. Разлог томе је да могу све производе да праве на једном месту, да би ти производи били истог квалитета, поновљиви и са истом рецептуром.
Задрузи у Севојну важно је да производе зимницу од здравих намирница.
- У овом тренутку само мањи део производње базирамо на органској сировини, из разлога што је практично немамо, јер врло мало њих заиста производи праве органске производе. Конкретно, имамо сок од органске малине. Оним са чим можемо да се похвалимо је производња од контролисане производње, што је велики корак у смислу ослобађања од пестициде и нездравих материја у првој фази производње - рекла је директорка ове задруге и додала да се задругарке првенствено баве производњом, правом пластеничком и производњом сировине на отвореном.
Оне предају задрузи своју сировину, а жене које прерађују ту сировину су у ствари обучене само за ту врсту производње.
Јоксимовић каже да би сви произвођачи и прерађивачи пољопривредних производа требало да се базирају на производњу од здраве сировине:
- То је оно што би требало да се понуди тржишту и да једном већ схватимо шта нам деца једу, шта једемо ми и наши пријатељи. Зато треба да се задрже ти наши традицонални начини производње и прераде, јер једино то нема цену, јер постоји она стара изрека - све има цену, само здравље нема.
Посебна врста производа које прави златиборска задруга су likeri. Likeri од кивија и банане најтраженији производи породице Милутиновић из Горње Трнаве.
- Веома је важно од које се врсте ракије прави liker. Заправо основа је домаћа воћна ракија која може бити од крушке, јабуке, дуње, али да та производња буде на традиоцонални начин. Тако исто, слатко се кува на традиционални начин, али ипак не могу све да кажем, јер желимо да сачувамо своју аутентичност - рекла је Јоксимовић и додала да ће се трудити да прошире палету својих производа у смислу потребе купаца, али да задрже традиционални начин производње.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2015/08/25/oglasi.jpg?itok=zdu6spxd)
"ОВО није конкурс за рониоца" Оглас који је адвокат из Београда поставио насмејао је Србију!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/55136/lift.jpg?itok=2sZ-3qSN)
Грађани, важне вести! Држава организује обуку, раднике траже уздуж и попреко, а плата већа од 100.000
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/02/23/drvoseca.jpg?itok=tSAg91S-)
ДОБРО ПЛАЋЕН ПОСАО, А НИКО НЕЋЕ ДА РАДИ: У Србији је лакше набавити модерну машину него доброг дрвосечу!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2015/02/05/stiv-dzobs-jabuka.jpg?itok=c8ifzG_t)