ДЕСЕТ ОДСТО БАЧЕНЕ ХРАНЕ ПОСЛЕДИЦА НЕРАЗУМЕВАЊА ДЕКЛАРАЦИЈА: Стиже нова правила о означавању рока трајања
Десет одсто бачене хране, од 88 милиона тона које у Европи годишње заврши на отпаду, последица је неразумевања декларација
Европска комисија у оквиру стратегије "Од њиве до трпезе" најавила нова правила о означавању рока трајања која би требало да се објаве до краја следеће године.
У ТОПЛИЧКОМ КРАЈУ ЗАДОВОЉНО ТРЉАЈУ РУКЕ: Органска малина освојила европско тржиште, цена и 500 динара по килограму
НОВИ ТАЛАС ПОСКУПЉЕЊА У СРБИЈИ: Цене расту за намирнице које користимо свакодневно - купци и продавци се хватају за главу
НЕКАД БЕСПЛАТНО, САДА УЗ НАКНАДУ: Услуге онлајн плаћања поскупеле – да ли се исплати уплата од куће или чекање у реду
Десет одсто бачене хране, од 88 милиона тона које у Европи годишње заврши на отпаду, последица је неразумевања декларација, односно датума истакнутих на производима, показало је најновије истраживање Агенције за заштиту потрошача Белгије "Тест ашатс".
Многи купци су, наводи се, збуњени шта подразумевају напомене "употребљиво до" и "најбоље употребити до", због чега храну код које је истекао неки од ових рокова најчешће бацају. Иако један од ових датума подразумева последњи дан када је производ безбедан за употребу, а други да се храна може конзумирати, али да је прошло време када је била најбољег квалитета, већина потрошача не зна разлику, због чега радије баца него конзумира производе, пише Политика.
С обзиром на то да је сада познато и колико би због тога хране могло да се сачува и не заврши на отпаду, европска удружења покушавају да пронађу неко решење и спрече ову лошу праксу. Проблем је и то што произвођачи и удружења користе различите ознаке и објашњења и тиме збуњују купце. Белгијско најстарије удружење за заштиту потрошача, саопштило је да се на појединим производима два датума рока трајања производа користе заједно, што посебно збуњује потрошаче.
- Потрошачи када виде два производа која изгледају слично, а на њима су наведене различите ознаке, имају другачије перцепције. Један сматра да је реч о кварљивој храни, а други не. Са друге стране, трговци у супермаркетима често производе са истеклим роком трајања продају по нижим ценама или га прослеђују банкама хране.
Овај проблем стигао је и до Европске комисије, која је сада у оквиру стратегије "Од њиве до трпезе" одлучила да размотри нова правила обележавања хране. Већ је покренута студија о овом проблему, а затражени су и савети од Европске агенције за безбедност хране.
Велико интересовање су показале и организације за заштиту потрошача широм Европе које такође припремају своје предлоге. У Француској је, на пример, покренута занимљива иницијатива која помаже у смањењу бацања хране. "Превише добро за бацање" назив је апликације преко које се потрошачи повезују с ресторанима и продавницама у којима могу купити јефтинију непродату храну.
Интересантно је и то да је са неколико великих произвођача покренута кампања преко које се људи охрабрују да пробају храну и сами закључе да ли је у року или не. Произвођачима се такође сугерише да на својим производима креирају и налепнице које би купце позивале да пробају производ, верују својим чулима и тако га тестирају. Европска комисија је саопштила да ће нова правила о обележавању рока трајања производа представити до краја следеће године.