Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ИМАМО ОЗБИЉАН ПРОБЛЕМ - ТРЖИШТЕ РАДА ПОСТАЛО ТУРБУЛЕНТНО: Србију захвата тренд запошљавања иностаране радне снаге

12.08.2021. 12:14
Mentorstvo
Менторство / Извор: Профимедиа/илустрација

Поједине домаће компаније из тог разлога окренуле су се увозној радној снази

Према подацима радне инспекције, у Србију због посла долазе грађани Индије, Кине, Турске, Туркменистана, Румуније, Албаније, Црне Горе, Немачке, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Русије, Туниса, Гане, Италије, Ирана и Пољске… Списак је дугачак али у наредним годинама вероватно ће се додатно проширити. У тексту који следи представљамо вам искуства једног послодавца који се одлучио на увоз радне снаге.

ТРЖИШТЕ РАДА У СРБИЈИ ДОЖИВЕЛО ПРАВУ ЕКСПАНЗИЈУ! Који послови се највише траже

ТРЖИШТЕ РАДА У СРБИЈИ ДОЖИВЕЛО ПРАВУ ЕКСПАНЗИЈУ! Који послови се највише траже

Температура у пластеницима иде и до 50 степени, али се рад "дебело" исплати: Преродила паприка у лесковачком крају

Температура у пластеницима иде и до 50 степени, али се рад "дебело" исплати: Преродила паприка у лесковачком крају

ЗАРАДА СТАБИЛНА И ПРЕКО 1.000 ЕВРА МЕСЕЧНО: Ово је једна од најпрофитабилнијих делатности (ФОТО)

ЗАРАДА СТАБИЛНА И ПРЕКО 1.000 ЕВРА МЕСЕЧНО: Ово је једна од најпрофитабилнијих делатности (ФОТО)

Тржиште рада у Србији постало је веома турбулентно. Са једне стране имамо одређени број струка које су све мање тражене и на које се за потенцијални посао чека и по неколико година (попут правника, економиста, инжењера неких струка…), док са друге имамо дефицит грађевинских радника, занатлија, продаваца, достављача хране, кувара, програмера…

У последњих неколико година јасно се примећује да и Србију захвата тренд запошљавања иностаране радне снаге, посебно у поменутим секторима. Разлога зашто је то тако има много, али два су свакако кључна: миграције домаћег становиштва у такозване земље запада и актуелна ситуација са пандемијом.

Поједине домаће компаније из тог разлога окренуле су се увозној радној снази па тако све чешће имамо прилику да на улицама нашег главног града, али и осталих градова у Србији приметимо већи број радника из Турске, посебно на градилиштима, као и раднике на достави хране пореклом из Узбекистана (којима је руски матерњи језик).

Radnik
Радник / Извор: Профимедиа/илустрација

Шта кажу послодавци који већ увозе радну снагу?

У разговору са Стефаном Ашанином из једне од домаћих компаније која размишља о увозу радне снаге сазнаја се да они у овом тренутку нису хтели да крену са већим увозом исте из разлога што је домаће тржиште још увек у повоју и није спремно у потпуности на један овакав искорак.

- Компанија иза које стојим је подигла кредит да би омогућила потпуно легални долазак радника, обезбедила смештај, радне дозволе и купила превозна средства за будуће раднике. У интересу нам је искључиво легалан рад увезене радне снаге на домаћем тржишту, са радним дозволама и пријавом боравка. Максимално водимо рачуна о томе ко су ти људи, да немају криминални досије, тј. да нису осуђивани, да су фино васпитани и културни, као и да менталитетом буду слични нама, Балканцима - додаје Ашанин.

- Када се упустите у један овакав потез на терену који је веома променљив као што је овај наш, ви заправо ризикујете без обзира што сте употпуности легални. Тако смо приметили да је неколико појединаца достављаче из Узбекистана помешало са мигрантима и повезало их са горућом мигрантском кризом. Ја тврдим да су људи који су у Србију дошли да раде потпуно легално након краћег времена асимилације заволели ову земљу на неки свој начин, да су срећни и да могу пристојно да живе од зараде коју остварују овде. Они и њихове породице. Ти људи троше новац овде, он остаје у Србији, тако да не видим разлог да их не прихватимо као саставни део наших живота. У земљама запада, САД, Аустарлији и другима, општи је тренд увоза радне снаге са свих континента већ више од пола века, и не знам зашто би то био проблем овде, сада у 21 веку - наставља он.

- Лично осећао сам се веома непријатно када ми је један од наших радника/достављача пореклом из Узбекистана недавно пришао и саопштио како су га напали неки момци, отели му дневни пазар и викали на њега како је терориста. Замислите сада да се то дешава нама и нашим ближњима у рецимо Немачкој где традиционално иде највише наших људи да ради деценијама уназад. То би било потпуно нефер, плус и законом је кажњиво - истиче Ашанин.

Према подацима, Србија је земља која већ сада има озбиљних проблема са радном снагом у преко 30 привредних грана. Поред све лошије демографске карте и озбиљних проблема са миграцијама у веома блиској будућности наша земља ће се суочити са још већим недостатком радне снаге, а тај проблем једино је решив увозом исте. Многе, економски јаке земље широм планете свакодневно се суочавају са овим проблемом који за сада успешно решевају асимилацијом радне снаге из других земаља.