Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КИНА И САД СУТРА ПОТПИСУЈУ ДОГОВОР: Ево шта садржи трговински споразум две земље (ВИДЕО)

14.01.2020. 13:13
Kina - SAD
Кина - САД / Извор: Профимедиа

Уколико се Кина не буде придржавала договора Вашингтон има право да поново уведе тарифе.

Кина се "првом фазом" трговинског споразума са Сједињеним Државама, који треба да буде потписан сутра, обавезала да у наредне две године повећа увоз америчке робе за скоро 80 милијарди долара и енергената за више од 50 милијарди долара, рекао је медијима извор упознат са садржином документа.

АНА БРНАБИЋ У ПОСЕТИ АБУ ДАБИЈУ: Представљена достигнућа српске економије и потврђена блискост са УАЕ

АНА БРНАБИЋ У ПОСЕТИ АБУ ДАБИЈУ: Представљена достигнућа српске економије и потврђена блискост са УАЕ

Вучић обишао фабрику МЕИ ТА код Обреновца: Дуално образовање је будућност (ФОТО/ВИДЕО)

Вучић обишао фабрику МЕИ ТА код Обреновца: Дуално образовање је будућност (ФОТО/ВИДЕО)

Знате ли шта је QR КОД? Од 31. јануара сви производи у Србији МОРАЋЕ ДА ГА ИМАЈУ, а ево шта то ЗНАЧИ!

Знате ли шта је QR КОД? Од 31. јануара сви производи у Србији МОРАЋЕ ДА ГА ИМАЈУ, а ево шта то ЗНАЧИ!

Поред тога, Пекинг би у наведеном двогодишњем периоду такође требало да повећа куповину услуга од САД за око 35 милијарди долара, мада је тај амерички сектор, за разлику од већине других, и до сада бележио трговински суфицит с Кином.

- Првом фазом споразума од Кине се тражи да повећа и куповине америчких пољопривредних производа за око 32 милијарде долара током две године, или за отприлике 16 милијарди долара годишње - навео је изворе.

Будући да је као полазна тачка у преговорима о америчком пољопривредном извозу у Кину узет износ од 24 милијарде долара из 2017. године, то значи да ће се укупне кинеске куповине аграрних производа из САД приближити циљу од 40 милијарди долара годишње, који је зацртао председник Доналд Трамп.

Повећање аграрног увоза за 32 милијарде долара у односу на 2017. годину потврдио је и Мајрон Брилијант, шеф Америчке привредне коморе за послове с иностранством, који је у понедељак разговарао с новинарима у Пекингу.

Melanija i Donald Tramp, Si Đingping i Peng Lijuan
Меланија и Доналд Трамп, Си Ђингпинг и Пенг Лијуан / Извор: Профимедиа

Цифре које ће, како се очекује, званично бити објављене сутра на церемонији у Белој кући где ће Трамп и кинески потпредседник владе Љу Хе потписати споразум, представљају запањујући раст у односу на недавни кинески увоз америчке робе.

Амерички званичници су рекли 13. децембра, када је постигнута "прва фаза" трговинског споразума, да је Кина пристала да повећа куповине пољопривредних производа, индустријске робе, енергената и услуга из САД за 200 милијарди у наредне две године, у односу на стартну основу из 2017.

Такође су најавили да ће објавити циљане величине за четири области уопштено, али да ће детаљи о специфичним производима остати поверљиви да би се избегла тржишна дисторзија.

- Повећање увоза америчке индустријске робе за 80 милијарди долара укључује знатне куповине аутомобила, ауто делова, летелица, пољопривредних машина, медицинских уређаја и полупроводника. -  рекао је извор не именујући било ког конкретног добављача.

Авионе ће вероватно правити Боинг, амерички извозник број један, чија је продаја у Кини прекинута у последње две године. То би био прави згодитак за овог произвођача авиона, који бележи оштар пад акција и зараде јер је његов најпродаванији авион 737 Max још увек приземљен због две фаталне несреће 2018. и 2019. године.

Извор је, износећи наведене податке, изразио скепсу према обећању Пекинга о куповини индустријских производа из САД јер, како је рекао, "првом фазом" споразума се не решава ниједна нецаринска баријера која је деценијама држала ту америчку робу ван кинеског тржишта. Међу нецаринске баријере је, поред осталог, убројао правила о јавним набавкама, производне стандарде и субвенције кинеским државним фирмама.

Имајући у виду посустајање продаје аутомобила у Кини и наставак раста већ превеликих домаћих капацитета за склапање возила, тешко је наћи разлог због којег би Пекинг куповао знатно више америчких аутомобила, кажу стручњаци. Међу најпопуларнијим возилима која се продају у Кини а прозиводе у САД-у су BMW и Мерцедес-Бенц спортски теренци.

Споразум такође садржи клаузулу о извршењу, којом се предвиђа да уколико се Кина не буде придржавала договора Вашингтон има право да поново уведе тарифе на кинеску робу сразмерно наводној економској штети. Кину у том случају ништа не би спречило да узврати реципрочним мерама, што би две стране вратило на садашњи статус кво, мишљења су неки економисти и аналитичари.

Амерички трговински представник Роберт Лајтизер је оценио јуче да је овај споразум "огроман корак напред" у трговинским односима САД и Кине и "заиста, заиста добар споразум за Сједињене Државе". Он је рекао да ће се пажљиво пратити кинеско поштовање споразума.

- Очекујемо да се они придржавају слова закона. Ми ћемо покретати тужбе, предузимаћемо правне акције против њих ако се не придржавају - додао је Лајтизер.

ОСВЕТА ОДБЕГЛОГ ДИРЕКТОРА: Открио планове који прете да растуре савез "Нисана" и "Реноа"

ОСВЕТА ОДБЕГЛОГ ДИРЕКТОРА: Открио планове који прете да растуре савез "Нисана" и "Реноа"

ОВО ЈЕ НАЈВРЕДНИЈА АМЕРИЧКА АУТО-КОМПАНИЈА У ИСТОРИЈИ! Иза свега стоји ексцентрични инвеститор

ОВО ЈЕ НАЈВРЕДНИЈА АМЕРИЧКА АУТО-КОМПАНИЈА У ИСТОРИЈИ! Иза свега стоји ексцентрични инвеститор

У току празника Београд био ПУН туриста: Долазе чак из ОВЕ ДАЛЕКЕ ЗЕМЉЕ да посете Србију

У току празника Београд био ПУН туриста: Долазе чак из ОВЕ ДАЛЕКЕ ЗЕМЉЕ да посете Србију