СПРЕМИТЕ НОВЧАНИКЕ ЗА УСКРС! Цене поново дивљају, опет поскупљује месо - ово је детаљан списак
Цене меса, млека и сирева у Србији достигле су максимални ниво.
У сусрет ускршњим празницима месо у месарама и трговинама у Србији би могло да поскупи од пет до 10 одсто, упозоравају стручњаци! Након што је Влада Србије у фебруару донела одлуку којом се укида ограничење цена на поједине врсте свињског меса и пилетине неке од њих су за месец дана поскупеле и до 100 динара по килограму.
Тако је свињски бут без костију са 760 скочио на 800 динара за килограм, док су рекордери међу ценама - свињетина која је поскупела за 100 динара по килограму и сада износи 900 динара и јунећи бут без костију који је са 1.200 скочио на 1.350 динара.
ОД ДАНАС НОВИНА У ПОШТАМА СРБИЈЕ! Купите овај уређај и плаћајте путарину јефтиније - Ево како се користи, процедура је ЈАСНА
ОВО СЕ ДО САДА НИКАДА НИЈЕ ДЕСИЛО! Вучић набројао све инвестиције - Србија се гради, али и тек ће!
ДА ЛИ СЕ СТИШАВА ЕКОНОМСКА КРИЗА? Цене деоница на берзама порасле, али скочиле и каматне стопе - шта то за нас значи?
Агроаналитичар Милан Простран каже да цене меса могу бити кориговане и пред Ускрс.
- Свињски бут без костију је достигао цену од 800, 900 динара за килограм, телетина је скочила на 1.700 динара за месец дана. Због толиких поскупљења у трговинама можемо да видимо слику где има доста меса, али људи купују мању количину. Купује се парче, на грамове или једноставно потрошачи гледају да купе нешто јефтиније што ће задовољити потребе. На пример не узимају свињски бут, већ ребра - наводи Простран додајући да су произвођаћи искористили укидање ограничења цена да надоместе изгубљене дохотке.
Према његовим речима цене меса, млека и сирева у Србији достигле су максимални ниво.
Цене меса у месарама и маркетима
Врста меса Фебруар Март
- Јунећа плећка без костију 1.170 1.200
- Јунећи бут без костију 1.200 1.350
- Пилеће груди 500 570
- Пилећи филе 800 820
- Свињетина 1кг 800 900
- Свињска плећка без костију 720 740
- Свињски бут без костију 760 800
*Износи су у динарима
- Сматрам да места даљем поскупљању не би требало да буде као што је било до сада. Можда ће произвођачи искористити празник да подигну цене највише од пет до 10 одсто.
- Разлог због којег не би требало да долази до даљих поскупљења меса су и пад цена кукуруза, јечма, сојине сачме које су на јесен прошле године биле на максималном нивоу. Кукуруз је рецимо коштао 37 динара, а сада је на 25 - објаснио је Простран.