Ново правило за ПЕКАРЕ: Ко буде варао на буреку и хлебу, плаћаће ОГРОМНЕ казне!
Правилник је ступио на снагу од 1. јануара и морају га се придржавати сви који раде у пекарској индустрији
Пекари који праве неквалитетан бурек и хлеб, убудуће ће плаћати новчане казне од 5.000 до 2 милиона динара. Ово предвиђа нови правилник за пекарску индустрију који је ступио на снагу 1.јануара и обавезује на минимум квалитета који произвођач мора да испуни.
Прочитајте и:
Немарни пекари казне ће плаћати на основу два прописа. Први је закон о безбедности хране који предвиђа санкције од 5.000 до милион динара, а други је Закон о заштити потрошача за чији прекршај прете казне од 300.000 до чак 2 милиона динара.
Ти прописи одређују да бурек мора да садржи бар 20 одсто надева да би се могао продавати под тим именом. Хлеб произведен од одређених врста жита у продају се мора стављати под тачним називом брашна од ког је прављен. Осим тога, правилником је предвиђено да сваки производ у пекари мора имати спецификацију са тачним састојцима које садржи.
ИСТРАЖИВАЊЕ: Београђани највећи љубитељи свињетине и пекарских производа
Стручњаци кажу да ће на овај начин стати на крај бројним пекарским преварама на домаћем тржишту, као што је продаја бурека без довољно меса или сира.
Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић каже да је правилник ступио на снагу 1. јануара и да се нада да ће контроле бити опсежне.
НИШТА БЕЗ ПЕРЕЦА: Пекари угрожавају Октоберфест
Надамо се да ће контроле бити чешће и да ће пекарска индустрија радити у складу са новим прописима. Позивамо и потрошаче да нам се јаве ако имају притужбе на неки производ. У Србији има регистрованих 7.000 пекара, а неправилности су бројне. Пециво се не припрема како треба, често се прави и у нехигијенским условима, а има и доста лажних декларација на производима. Крајње је време да се уозбиљи производња хлеба и пецива и да грађани не страхују да ли те намирнице имају квалитет – каже Паповић.
Он наводи да, на пример ако неко хлеб хоће да назове ражаним, потребно је да тај хлеб има најмање 70 одсто ражаног брашна.
За један пекарски посао на хрватском приморју можете зарађивати и 1460 евра месечно
Поред тога, кукурузни хлеб мора да садржи 60 одсто кукурузног брашна, док хељдин треба да има 30 одсто хељде. Годишња производња хлеба износи око 650.000 тона. Хлеб је намирница која се највише троши, и због тога је неопходно водити више рачуна о њему – истиче Горан Паповић.
Зоран Пралица, председник Уније пекара Србије, каже да ће пекари морати да поштују ове прописе јер су казне ригорозне.
Овај поступак се највише односи на велику индустрију, јер се пекарама не исплати производња хлеба. Једна векна по рецепту има 370-390 грама брашна, два одсто соли, мало квасца и воде. Обавезно се ставља адитив који служи за одржавање свежине. Од сада сваки тај додатак мора да пише на декларацији јер ће се све то проверавати – каже он.